Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

19.-20.april 2025: København: Livesmagning 42: Sauska Cuvée nr 7, Villány 2018, Ungarn 🍷


Foto: Sauska Cuvée nr 7, Villany 2018, Ungarn, i glasset. Vindiktatorens Bunker, København, 19.april 2025.

Livesmagning nr 42 er en kendsgerning. Og emnet er denne Bordeaux-blanding fra Villány, Ungarn! En region, der formentlig producerer nogle af Ungarns allerbedste rødvine.

Sauska Cuvée nr 7
Villány 2018
Ungarn
Alkohol: 15,0%
Druesammensætning: Cabernet Sauvignon – Cabernet Franc – Merlot. Andelen af druerne er ikke nærmere beskrevet,
Farven er buldrende mørk til kanten.
Duften står op af glasset, med rige, mørke frugter; solbær, brombær, en lille tone af blåbær, lidt blommekarakter inde i midten.
Sjovt nok kommer der lynhurtigt lidt toner af klassisk Pauillac-blyantspids, sammen med en buldrende tobak/jord komponent. Vinen stordominerer og voldimponerer i glasset fra start!
Efter 5-10 minutter i glasset lader vinen så nu pludselig til at lukke ned.

Næste glas er hældt op nu. Her genfinder man den spektakulære næse fra åbningen, nu også med tydelige sorte pebertoner, der supplerer en allerede særdeles kompleks duft. Dybe, mineralske indtryk kommer også ind.
Alkoholen, som er på 15,0%, kan godt mærkes. Men den ødelægger ikke balancen, for det her er i forvejen en vin med en kæmpestor konstruktion og en masse tannin samt en kolossal dybde.
De krydrede sorte toner kommer lidt mere frem i øjeblikket, samtidig med at en meget Bordeuax-agtig karakter begynder at vise sig- en slags glycerinagtig friskhed, sammen med en druekarakter, som jeg ellers kun plejer at finde i Saint Emilion-vine. Jeg kan beskrive den som en højtonet, krydret, syrlig, frugtig og meget dybstrukturel karakter. Det minder mig om første gang, jeg smagte en Villány-rødvin i 2015. Den udviste lige netop også denne karakter. Eneste forskel på den vin, jeg smagte dengang og den nuværende Sauska Cuvée 7, er druesammensætningen. Dette er en blanding og vinen, jeg smagte i 2015 på Vinakademiet i Valby, var en 100% Cabernet Franc-vin. I denne vin synes jeg, Merlot og Cabernet Franc dominerer rent smagsmæssigt i forhold til Cabernet Sauvignonen.

Der er nu gået næsten en time og det virker på mig, for hvert glas jeg skænker, som at vinen ønsker at lukke ned. Det her er en stor, rig vin, der minder mig rigtig meget om en Grand Cru Classé Saint Emilion, med alle de værdier, som disse har. Der er også en både tannisk støvet komponent og lige nu bliver den udvidet yderligere med en savsmuldsagtig komponent- det er den bedste måde, jeg kan beskrive det på.

Lidt over en time inde i smagningen og jeg synes nu at vinen tager på i vægt. Det er som om dens dimensioner vokser og strukturen er meget stor.
jeg lader nu vinen stå lidt, men jeg må også indrømme at med den måde, vinen præsenterer sig på nu, vil det formentlig være en rigtig god ide at sprede smagningen ud over to dage, så jeg gensmager i morgen med konklusion og pointsangivelse i morgen aften.
Beklager hvis der var forventning om en pointsangivelse i aften hos læserne, men jeg synes, det er utroligt vigtigt at vente med en konklusion, for denne vins udvikling kræver det.

Påskesændag aften og jeg gensmager nu denne Villány, efter at have bevidnet et fantastisk Amstel Gold Race. Tillykke til Mattias Skjelmose. Det er simpelthen typisk Skjelmose og man har det på fornemmelsen, hver eneste gang, han stiller op. Enten bliver det på det jævne, rigtig godt – eller helt fantastisk. Og de der helt fantastiske dage, de er altså helt ufattelige. At slå Evenepoel og Pogacar i sådan et løb er monumentalt!

Men nu tilbage til Sauska Cuvée nr 7 2018 Villány; min gensmagning starter- ret logisk- med at jeg fjerner proppen. Og med det samme pumper indtrykkene op af flasken, med storslået, rig mørk Merlot/Cabernet Franc-præget frugt, fra gårsdagens forestilling.
Og vinen er IKKE ligefrem lukket ned idag, må man også konstatere nu. Det er de fløjlsbløde, lækre, tungeomsmygende silkelagener idag, sammen med en jordet mineralitet fra Cabernet Franc. Ikke fordi strukturen har opgivet ævred idag- tværtimod. Den eksisterer i bedste velgående, med en fast tanninbaggrund og en særdeles markant dybde. Frugten kommer i lækre bløde bølger, som et bølgeskvulp i strandkanten i Fuengirola. Der er en flot, rank syre og idag synes jeg vinen minder endnu mere om en Saint Emilion Grand Cru Classé end igår.
Det her er en formidabel og kompleks Villány. Jeg føler mig igen bekræftet i min opfattelse af regionens fuldstændig spektakulære potentiale.
Jeg talte for nogle år siden med en lokal ungarer (altså en, der bor i Danmark). Han havde den opfattelse at ungarerne selv ikke interesserer sig så meget for de regioner, som har stort potentiale, når det angår rødvin. Der har de fleste det fint med at drikke hverdagsniveau-vin.
Når man smager en vin som denne, så har man svært ved at forstå den holdning. Det her er en klassevin med formidabelt potentiale- og jeg tror muligvis ovenikøbet at min vurdering er for konservativ.
Points: 92+

Omtalt i denne artikel:
Sauska Vineyards, Tokaji-Villány-Budapest- hjemmeside:
https://sauska.hu/en/about-us/