Foto: Det originale smageprogram til HJ Hansens Lørdagssmagning den 7.oktober 2000, med vine fra Australien og Libanon på programmet. Billede taget af Vindiktatoren.
Denne artikel er skrevet 17.oktober 2024.
Jeg begyndte at gå til HJ Hansens lørdagssmagninger i Østbanegade, København, i 1998, men denne gang tror jeg, er en af de første, hvor jeg gemte smagehæftet med HJ Hansens infoark og mine egne smagenoter.
Emnet var ret usædvanligt for smagningen, for der var kun vine fra 2 producenter, nemlig Haselgrove i Australien og Château Ksara i Bekaa-dalen i Libanon. Usædvanligt, men selvfølgelig også spændende, for selvom jeg ikke havde hørt om Haselgrove før, så kendte jeg godt lidt til australsk vin. Til gengæld var jeg godt klar over Château Ksara’s eksistens på forhånd, men havde dog ikke smagt vinene tidligere, så det så ud til at blive en spændende dag på Østerbro..
Jeg har suppleret mine originale smagenoter med nutidige kommentarer for opdateringens og forståelsens skyld, da jeg synes, det er vigtigt at se denne smagning også i en nutidig kontekst- altså udover at jeg den dag ikke gjorde et særlig godt job med at udfylde smagenote-papirerne..
Haselgrove
Sovereign Chardonnay 1998
McLaren Vale/Coonawarra hvid
Australien
Ifølge HJ Hansens infoark kommer druerne til denne vin fra både McLaren Vale og Coonawarra, og har fået en “blid” fadbehandling for ekstra kompleksitet. Der står ikke nærmere detaljer om fadbehandlingen.
Lysgylden farve. Duften er frisk og frugtig, med noter af både frisk citrus samt de mere sødlige, men også friske pærer og æbler. Der er en “kølig” stil over vinen og den er bestemt ikke meget kraftfuld i udtrykket, snarere let, vellavet og elegant. Nogle ville måske kalde den “kommerciel”, men jeg synes måske, det udtryk rammer lidt ved siden af.
Med den friske og afdæmpede stil tænker jeg at vinen her er beregnet til umiddelbar konsumering og formentlig ikke til længere tids lagring. Det er en meget vellavet Chardonnay og hvis formålet har været at producere en afdæmpet stil i forhold til den nogle gange rådende fuldfede stil, så er det lykkedes. Jeg synes bare at vinen her mangler lidt for at blive mere interessant, den virker lidt for venlig og lidt for lidt udfordrende.
Points: 82
Efter denne ene hvidvin var vi allerede igang med de røde- meget passende for årstiden.
Château de Ksara
Prieuré de Ksara 1997
Bekaa Valley rød
Libanon
Druesammensætning: Cinsault, Cabernet Sauvignon, Syrah.
Først lidt baggrund- med info fra HJ Hansens infoark: Château Ksara blev grundlagt i 1857 og ligger i Bekaa-dalen, i midt-øst-landet i Libanon, vinmarkerne er, for denne vins vedkommende (for andre cuvéer kan markerne ligge endnu højere) placeret ca 800-1200 meter over havets overflade. Klimaet er bagende varmt om dagen og køligt om natten, og derfor ender vinene med at opnå en god syre og friskhed. Château Ksara er fransk inspireret og kældermesteren, James Palgé, har blandt andet arbejdet på kendte slotte i Margaux i Bordeaux. Man bruger hverken pesticider eller ukrudtsmidler på slottet.
Her er mine originale smagekommentarer til vinen- med lidt nutidig omskrivning/oversættelse:
“Vinen ser drikkeklar ud, vurderet på lysningen i kanten. I duften synes jeg at fange en røget tone, og der kommer også en kirsebær-note. På paletten synes jeg, vinen er en smule let, med en manglende struktur, men dog god balance og ikke helt så god frugt, den virker lidt skrøbelig, men dog velsmagende. Jeg kan bare ikke se denne vin holde i f.eks. flere årtier. Men der er noget ved denne vin, det virker interessant; et eksotisk præg, med krydrede toner, som ligger i baggrunden, og som vækker smagerens interesse. Derfor får den også en score, der måske ligger over, hvad man forventer, når man læser smagenoten”.
Points: 84
Château Ksara
Reserve du Couvent 1996
Bekaa Valley rød
Libanon
Denne vin er produceret endnu længere oppe i højlandet end Prieuré; 1200-1400 meters højde, angiver HJ Hansen-infoarket!
Vinen er mørk, men lys i kanten. Mine egne kommentarer på duften var umiddelbart røget og lidt svedske. Andre medsmagere bidrog med “abrikos” og “meget syret”.
Nu kommer så de ord, som jeg skrev ned i “smag”-feltet til denne smagning:
“Anonym”, “ikke særlig voldsom frugt”, “krydret eftersmag” og “god syre og balance”.
Jeg var åbenbart ikke specielt begejstret for denne vin, på trods af mine vistnok positivt mente noter, bortset fra “anonym”. For mit indtryk var at denne vin heller ikke ville holde specielt lang tid i forhold til dens nuværende, allerede fremskredne modenhed. Jeg kunne ikke rigtig fornemme nogen særlig tannin- og det var jeg ikke begejstret for. Til gengæld syntes jeg om balancen. Men set totalt tænkte jeg at den nok skulle drikkes indenfor de næste højst 5 år fra denne smagedag, 7.oktober 2000, og uden at skrive det direkte så var min mening helt åbenlyst at der i høj grad manglende dybde, karakter og kompleksitet.
Points: 82
Nu tilbage til Australien..
Haselgrove
“Picture Blend” 1997
McLaren Vale rød
Australien
Druesammensætning: Cabernet Sauvignon 68% – Merlot 22%- Shiraz 10% og lagret på nye amerikanske og ældre franske fade i 18 måneder.
Mørkerød farve i denne blandingsrødvin med franske druefavoritter.
Duft af solbær og milde kirsebær på næsen.
Jeg syntes overhovedet ikke at kunne finde den kompleksitet og karakter, som HJ Hansens infoark lagde op til, med beskrivelser af de duft- og smagsnoter, som der ifølge arket burde være i vinen. I stedet beskrev jeg smagen som “let” og vinen som “letdrikkelig” og “kommerciel”. Det er faktisk også noget, som jeg synes, HJ Hansen som vinhandel har specialiseret sig lidt for meget i i denne periode- de rene, kommercielle vine. I den sammenhæng falder Château Ksara rent faktisk måske lidt ved siden af, for de havde trods alt mere karakter.
Jeg vurderede dengang at denne Haselgrove Picture Blend ville kunne ligge et stykke tid, i modsætning til de just smagte libanesere. Men jeg var ikke glad for den lidt for ligetil lette og simple stil.
Points: 82
Haselgrove
“Picture Shiraz” 1998
McLaren Vale rød
Australien
Druesammensætning: Shiraz 100% – fra områder, hvor nogle af vinstokkene er op til 50 år gamle.
Meget mørk farve. Og herefter gik meningerne hver sin vej. En af mine medsmagere syntes at vinen var “Kraftig”. Jeg syntes så at den var “let, med god syre”. Med andre ord så syntes jeg at den kommercielle, lette stil fortsatte i denne signatur-rødvin. Jeg gav dog vinens forventede drikkevindue en vurdering, der gik på at den ville kunne ligge “et stykke tid”, og med det mente jeg nok 3-6 år. Og så vurderede jeg ellers vinen til at være den mindst imponerende af de smagte denne dag på Østbanegade, uden yderligere uddybende noter. Ikke min bedste dag på kontoret. Om jeg fik ret? Så skal man prøve at finde en Haselgrove Picture Shiraz 1998 idag, smage den og vurdere om jeg havde ret..
Points: 81
Nu til den sidste vin:
Château Ksara
Château Ksara 1995
Bekaa Valley rød
Libanon
Førstevinen fra slottet, som har 320 hektar vinmarker ialt og (i år 2000) repræsenterede hele 36% af Libanons vinmarker!). Vinmarkerne er sydvendte og druerne til førstevinen plukkes fra marker i 1200-1400 meters højde, blandt de højest placerede i verden!
Druesammensætning: Cabernet Sauvignon 60% – Merlot 30% – Petit Verdot 10%
Vine har lagret på franske fade i 18 måneder og derefter lagret videre på flaske i ca 3 år i den underjordiske grotte hos slottet.
Med andre ord en meget seriøs vin, der er produceret på klassisk Bordeaux-vis.
Mine kommentarer:
Farve: “Lys i kanten, drikkeklar”. Ingen kommentarer om farven var mørk.
Duft: “Let røget, ret god, udvikler sig i glasset”. Ingen videre specifikation af duftene.
Smag: “God frugtsmag. Meget tør”. Jeg uddybede ikke yderligere.
Potentiale: “Længst af alle, 4-8 år”.
Points: Ingen pointsangivelse, men jeg ville nok give den omkring 85+ points.
Jeg har kæmpet lidt med at forstå mine noter på denne vin, for det virker mere eller mindre, som om jeg rent faktisk syntes at den var fint tør, med god fylde og tannin og med potentiale.
På den anden side beskrev jeg den også som “lys i kanten” og “drikkeklar”. Så jeg må erkende at dagens dårligste præstation var min egen, når det gjaldt denne Château Ksara 1995- som ovenikøbet ikke var særlig dyr. Kr 114,75 pr flaske var smageprisen hos HJ Hansen denne lørdag, mens dagens billigste var Prieuré de Ksara 1997 til kr 59,75.
Ja, det var andre tider- og priser- dengang.. 😆😆
Omtalt i denne artikel/kilder:
HJ Hansen Vin Østbanegade, København:
https://www.hjhansen-vin.dk/hj-hansen-vin-koebenhavn-oe
Haselgrove Wines, McLaren Vale, Australien:
https://haselgrove.com.au/
Château Ksara, Bekaa Valley, Libanon:
https://chateauksara.com/