Foto: Det originale smageprogram til HJ Hansen Østbanegades lørdagssmagning den 8.januar 2011. Denne smagning foregik i tiden før jeg begyndte på morgen- og eftermiddagskaffeslabberads på Hotel Østerport og jeg medbragte heller ikke selv nogen vine til smagningen, så de smagte vine er udelukkende HJ Hansen-vine, hvoraf nogle nu er udgået af sortimentet.
Man skulle forcere snemasserne for at komme til januarsmagning hos HJ Hansen Østbanegade i januar 2011. December 2010 havde været en fuldstændig vanvittig kold og utroligt snefuld måned, hvor hele landet havde ligget i “kummefrysertilstand”. Danmark havde også hvid jul i 2010.
Januar 2011 var klart mildere- men det var stadig koldt vejr og der lå enorme mængder sne, mens samtlige søer i København og Nordsjælland var frosset til.
Det var baggrundscenen for denne smagning, hvor man ankom, klar til en vinoplevelse, man forhåbentlig kunne varme sig på. Programmet lød på lidt af hvert, som sædvanlig i januar, med titlen “Vinhandlerens Bedste Bud”.
Seresin
Momo Sauvignon Blanc 2008
Marlborough hvid
New Zealand
Alkohol: 13,5%
Grøngylden, lys, “ung” farve, selvom denne Sauvignon Blanc var 5 år gammel nu. Usædvanligt. Stor, flot næse med friske æbler og pærer samt den klassiske, tydelige friske citrus/lime-komponent. På paletten er der blød æblesyre, fin balance og integration, men også lidt “fedme”. Den fornemmes også i afslutningen, sammen med den gode friske syre. Og så tilføjede jeg også “lidt peber” til noten dengang. Jeg formoder at det var hvid peber, jeg tænkte på her. Jeg regnede potentialet til at være forholdsvis kort, men de originale par år eller 3, jeg vurderede, er formentlig for lidt, for det er ikke fordi sådan en Sauvignon Blanc går hen og “dør” efter et par år, den bliver bare mindre livlig og ændrer karakter til at være lidt mindre spændende. Men umiddelbart en fornøjelig hvidvin.
Points: 86.
MGM Mondo del Vino
Itynera Montepulciano d’Abruzzo 2009
Abruzzo rød
Italien
Alkohol: 14,0%
Farven var lidt “undervældende”, jeg havde helt klart forventet mere mørke. På duften syntes jeg at vinen var lidt “saftevandsagtig”; der var sort peber, lidt marmelade (?) og næsen var også lidt for præget af de 14% alkohol.
Til gengæld var der god frugt og tannin på paletten og ganske god fylde. Fadlagringen kunne jeg ikke rigtig fornemme. Men smagen holder ikke hele vejen, den fader lidt i længden; tørheden dominerer desuden i forhold til frugten, selvom den førnævnte saftevandskomponent på duften også viser sig på paletten. Jeg må så indrømme at denne Ribena-agtige overdrevne sødme ikke lige er mig.
Jeg var meget i tvivl om denne vin, både rent potentiale- og kvalitetsmæssigt. Jeg gættede på at den ville holde 5-10 år, dvs indtil ca 2016-2021, mens jeg bemærkede at den ikke “holdt vægten i frugten”.
Points: 83+?. Denne pointsangivelse er baseret på at vinen har udviklingspotentiale. Jeg vil dog ikke anbefale at købe vinen nu.
Den næste vin var også italiensk, en interessant Syrah fra Toscana, men da jeg ikke fik skrevet årgangen ned, kan jeg ikke anmelde den her.
Nu til Frankrig i stedet- helt nøjagtigt Bordeaux:
Jean-Philippe Janoueix
Château Le Conseiller 2006
Bordeaux Supérieur rød
Alkohol: 13,0%
Som altid kunne man finde interessant info om dette Janoueix-slot på HJ Hansens info-ark. Blandt andet oplyser de at Janoueix er begyndt at anvende cigarformede egetræsfade til lagringen af sine Bordeaux-vine. En praksis, der ganske sikkert øger intensiteten af både duft og smag.
Château Le Conseiller produceres fra 27 ha vinmarker beliggende i kommunen Lugon-et-L’Ile-du-Carney, 8 km nordvest for Fronsac, og her er jordbunden bestående af ler, der er aflejret af Dordognefloden i tidernes morgen. Vinen er produceret på 100% Merlot og vinstokkene er i gennemsnit (2011) 40 år gamle.
Farven er forholdsvis mørk, men dog gennemsigtig, hvis man holder den op mod lys, og der er en smule lysning i kanten. På næsen fornemmer man lidt kostald og cigarkasse. Herefter kommer der en slags “gummi”-element, der efter lidt yderligere tid ændrer karakter fuldstændig og nu i stedet dufter af friske hvide asparges.
På paletten er der frisk mørk frugt, stadig lidt tannin, mens lidt passende syre dukker op. Den førnævnte “hvide asparges”-komponent er der stadig, og det er egentlig ikke, fordi den irriterer, snarere undrer lidt. Nu kommer der også lidt tørrede krydderier ind i smagen, hen mod slutningen.
Efter yderligere tid i glasset strammer tanninerne pludselig temmelig kraftigt op for børsterne. Man har desuden et mere strukturelt indtryk- vinen er med andre ord bestemt ikke moden endnu og ser ud til at tage på i vægt, jo længere tid den står i glasser. Jeg vurderer at lagringspotentialet er ret langvarigt- 10-15 år til modenhed fra smagetidspunktet, dvs fuld modenhed kan ventes ca 2021-2026 og fremefter og vinen vil, afhængig af korrekt opbevaring, kunne holde sig i 10-20 år udover modenhedsplateauet.
Points: 88+.
Vi blev nu i Frankrig og skulle til et kendt Bordeaux-slot, med andenvinen fra Château Kirwan i Margaux:
Les Charmes de Kirwan 2005
Margaux
Bordeaux rød
Alkohol: 13,0%
Forholdsvis mørk i farven ligesom Le Conseiller.
Stor, glycerin-infuseret duft med solbær og blåbær, meget ekspansiv og ekspressiv.
På paletten er vinen her også ung og tannisk ligsesom Le Conseiller, men afslører saftig og god frugt samt en fintonet struktur. Syren er i fin harmoni med de øvrige komponenter og afslutningen er lang og ret tannisk, men alligevel meget behagelig og veldrikkende allerede. Der er udsigt til en rigtig god fremtid med fint potentiale her også, jeg tænker modenhed om ca 10 år, fra ca 2021, og vinen kan drikkes over de følgende årtier.
Points: 89+
Sidste indslag på denne januar-lørdag var fra Chile:
Arboleda Wines
Cabernet Sauvignon 2007
Aconcagua Valley rød
Chile
Alkohol: 14,5%
Vinen her er faktisk ikke kun Cabernet Sauvignon-baseret. Druesammensætningen er som følger: Cabernet Sauvignon 85%, Cabernet Franc 8%, Petit Verdot 7%.
HJ Hansen oplyser på deres info-ark at druerne til vinen hentes fra Las Vertientes Estate, som ligger 50 km fra Stillehavet. Vinmarkerne blev tilplantet i 1999 og der er 25 ha.
Vinen er ret mørk i farven, også mørkere end Bordeaux’erne, og man mødes øjeblikkeligt af en frisk- og massiv- mørk bærduft. På paletten er vinen meget (Cabernet)-bærpræget, med flot sund, rig frugt og lidt vanille fra fadet, samt en smule mørk chokolade. Der er mere syre end i Bordeauxerne, hvilket umiddelbart undrer mig, men den er fint integreret. Til gengæld er der overhovedet ikke så meget tannin som i nogen af de foregående vine; den virker nærmest drikkeklar efter kun 4 år på fad (både fransk og amerikansk eg) og flaske. Afslutningen er ikke så lang igen, men er præget af fin frugt, den mørke chokolade og den friske syre. Kompleksitet, struktur og tannin er der til gengæld ikke meget af, det er en meget ligetil fornøjelig (hverdags)-rødvin. Jeg tænker at den kan drikkes fra nu af (2011) og de næste 10-15 år, dvs til 2021-26 og måske længere, for balancen er god.
Points: 85.
Omtalt i denne artikel:
HJ Hansen Vinhandel: https://www.hjhansen-vin.dk/
Hotel Østeport, Oslo Plads, København: https://hotelosterport.com/da/
Seresin, Marlborough, New Zealand: https://seresin.co.nz/
MGM Mondo del Vino, Toscana: https://www.mondodelvino.com/en/group/our-wineries/
Château Le Conseiller, Bordeaux:
Château Kirwan, Margaux, Bordeaux: https://www.chateau-kirwan.com/
Arboleda Wines, Aconcagua Valley, Chile: https://arboledawines.com/?lang=en