Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

19.-20.april 2025: København: Mere ungarsk Riesling!


Foto: Borbély Rajnai Rizling “Gyula Papa” 2020, Badacsony, Ungarn, i glasset. Vindiktatorens Bunker, København, 19.april 2025. Billede taget af Vindiktatoren.

Jeg fortsætter mit Ungarns-eventyr med denne Riesling, eller som ungarerne kalder den, Rajnai Rizling, fra Badacsony, nær ved Balaton-søen, fra Borbély-familien. Vinstokkene står på vulkansk undergrund og er fadlagret, i modsætning til især langt de fleste tyske og franske Riesling-vine. Vinen er opkaldt efter grundlæggeren af vingården, Gyula Borbély, som havde en forkærlighed for denne, den “ægte” Riesling, som også er den, de dyrker i de berømte Riesling-områder i Tyskland og Alsace.
Jeg har smagt denne Riesling over to dage; igår ved aftensmadlavningen og idag til en speciel anretning med ristede ciabattaboller med rigeligt smør, Fanø-laks og ferske rejer samt chilimayonnaise og et skud kværnet sort peber. Og særligt den sidste kombination fungerede rigtig, rigtig godt med denne meget usædvanlige Riesling, som er meget markant.

Borbély
Rajnai Riesling “Gyula Papa” 2020
Badacsony
Ungarn
Alkohol: 13,0%
Restsukkerindhold: 3,0 gram pr liter (tør).
Billedet lyver næsten, for når jeg sidder og kigger på glasset nu, så er farven langt mere “bleg” i det. Lysgylden er vel korrekt, men det er mere lys end gylden.
Der er en meget mineralsk stil over duften; flintet og urtet. Og krydret. Det er lige før, man tænker Gewurztraminer. Og så er der en komponent, som man- eller ihvertfald jeg- opfatter som sødlig, i duften. Men ifølge faktaarket er restsukkerindholdet her altså på 3,0 gram pr liter. Med andre ord har vi altså at gøre med en helt stringent, klassisk tør hvidvin. Det føles bare ikke rigtig sådan. Måske er det den røgede komponent, der får det til at føles sødligt (for den er meget dominerende). Vinen er fadlagret- og det mærkes. Men det er så ikke en kritik, jeg synes, det er meget interessant med en fadlagret Riesling. Måske var det noget, som de franske Grand Cru-producenter skulle forsøge sig med?
Selvfølgelig er syren meget fremtrædende her, det er jo Riesling. Og tak for det. Der er en flot syre og sammen med den røgede kvalitet og mineraliteten kommer der også en “jordet” komponent igennem, men ikke som at sidde og spise jord, mere i retning af at her har man også ristet og fadlagret jorden! Det hele er meget tiltalende.
Men der hvor vinen virkelig viste sin kvalitet var i kombination med mine ristede ciabattabolle-lakse-rejemadder med kværnet sort peber og chilimayonnaise. Dét spillede altså bare! Men jeg tror at der er flere fine kombinationsmuligheder her. Domænet anbefaler faktisk at man med denne vin prøver kræfter med “lettere vildt”, som importøren, Winen, refererer til. Winen gætter på at der menes kanin eller anden slags af det, man kan kalde lettere vildt. Jeg tænker at de er på rette vej i den formodning. Jeg ville nok også tilføje ordet “sushi”. For jeg tror faktisk at denne vin kan matche sushi.
Det her er en meget speciel Riesling og hvis man påstår at vine som disse beviser at ungarsk Riesling er noget helt for sig selv, så vil jeg være fuldstændig enig!
Hvordan skal jeg så placere en sådan Riesling på en pointsskala? Som hvidvinsoplevelse er det jo en speciel oplevelse, men en ret stor fornøjelse, samtidig med at vinen er meget kompleks. Så vurderingen bliver faktisk ret høj herfra og jeg kan kun opfordre andre til også at prøve ungarsk Riesling- og måske især denne.
Points: 89+

Omtalt i denne artikel:
Borbély, Badacsony, Balaton, Ungarn- hjemmeside:
https://badacsony.com/en/services/gastronomy/8781-borbely-family-winery

Borbély Rajnai Rizling “Gyula Papa” 2020- mere om denne vin, fra importæren, Winen’s hjemmeside:
GYULA PAPA Rajnai Rizling 2020