Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

6.-7.april 2025: København: Endnu en kæmpe triumf for en gammel supermarkedsvin! Denne gang en portugisisk Irma-vin fra 1996!🍷


Foto: Tabor Reserva 1996, Dao, Portugal, i glasset, 6.april 2025, Vindiktatorens Bunker, København. Billede taget af Vindiktatoren.

Måske kan vininteresserede, der har været med siden 1990erne, huske denne Dao-rødvin fra Irma. Tabor Reserva i årgang 1996. Dengang blev den promoveret som en rigtig bøfvin, tør og fyldig, med en god del tannin. Jeg refererer i det følgende fra etiketten, hvor Irma Vin-holdet som sædvanlig havde gjort et godt stykke arbejde ud af at producere en produktbeskrivelse med al mulig nyttig info. Noget, som man ikke rigtig ser idag:
“Dao-distriktet er et af Portugals ældste og har altid nydt anseelse som et af de bedste. Vinstokkene står i granitjord, hvilket betyder at druerne bliver små med tykke skaller. Det er sådan druer til kvalitetsvin skal være. Denne Dao Reserva er en flot, mørk og klassisk portugiser. Frugten er frisk og garvesyren passende. En “jernnæve i fløjlshandsker”. En vin, der skal iltes inden serveringen. Til kraftige og krydrede retter. Drikkemoden nu, men tåler let 2-3 års yderligere flaskelagring. Prøvesmagt februar 1998″. Lidt yderligere info: Restsukkerindholdet er på 2 gram pr liter- en klassisk tør vin- og på Irmas fyldighedsskala beskrives vinen som helt tør og meget fyldig.

Og så er det allerede her, latterbølgerne for mit vedkommende skyller ned over mit face. “2-3 års yderligere flaskelagring”!! 😆😆 Skal vi vædde med at den stadig lever i bedste velgående?!
Ja okay, jeg må indrømme at forventningerne fra min side var at denne vin ville levere en fabelagtig oplevelse, med perfekt balance, den ønskede jernnæve, som man også gør opmærksom på via etiketten, og en rigtig god fylde, som kunne matche aftenens lammesteaks-ret med bagte squash og røde peber med ost, stegte kartofler og rødvinssauce.
Jeg husker tydeligt denne vin fra Irma i 1990erne og jeg smagte den dengang. Jeg husker stadig oplevelsen og jeg husker også at jeg fik en positiv holdning til portugisisk vin allerede dengang, blandt andet på grund af denne velafbalancerede, flotte bøfvin.
Hvordan ville Tabor Dao Reserva 1996 klare sig efter niogtyve år??!! Jeg tror ikke, der er mange andre, der ville gå til dette eksperiment uden bange fornemmelser. Men det havde jeg ikke. Jeg kunne se på flasken nøjagtig hvordan denne vin ville opføre sig- nemlig nøjagtigt som i 1998! Helt nøjagtigt så var det her følgende, hvad jeg forventede:
Proppen ville, ligesom med de andre ældre supermarkedsvine, komme fuldstændig problemfrit ud. Farven, som er flot granatrød, med toner af begyndende tawny i kanten, antyder at denne vin “synger”. Flot, ret rødfrugtig duft, men også med lidt mørkere toner og en fin egefadstone. Perfekt balanceret, tør og forholdsvis diskret, men bestemt tannin i baggrunden. Fremragende, glycerinagtig friskhed over næsen, som danner baggrund for at vinen viser stor, stor dybde. En kolossal følelse af velvære og umami. Flot mineralsk baggrund. Og ordene på etiketten om “jernnæven i fløjlshandsken” passer perfekt i denne ekstremt velafbalancerede, ret fyldige rødvin, hvor syren, alkoholen på kun 12,0%, frugten og tanninerne danner en ekstremt harmonisk helhed, med en lækker midterpalette og flot, lang afslutning, der klinger langsomt ud, med den lækre frugt, i en vin, hvor alting bare spiller. Det er lige før, man kan se en af de berømte dirigenter for sig, igang med at føre orkesteret gennem de sidste toner af et af de store klassiske værker!
Og så vågnede jeg. Det var bare en drøm selvfølgelig.
Men hvordan var vinen så? Her kommer anmeldelsen:

Caves Alianca
Tabor
Reserva 1996
Beiras rød
Portugal
Alkohol: 12,0%
Proppen kom fuldstændig problemfrit ud! Flot granatrød farve, med toner af begyndende tawny i kanten, som antyder at denne vin “synger”. Flot, ret rødfrugtig duft, men også med lidt mørkere toner og en fin egefadstone. Perfekt balanceret, tør og forholdsvis diskret, men bestemt tannin i baggrunden. Fremragende, glycerinagtig friskhed over næsen, som danner baggrund for at vinen viser stor, stor dybde. En kolossal følelse af velvære og umami. Flot mineralsk baggrund. Og ordene på etiketten om “jernnæven i fløjlshandsken” passer perfekt i denne ekstremt velafbalancerede, ret fyldige rødvin, hvor syren, alkoholen på kun 12,0%, frugten og tanninerne danner en ekstremt harmonisk helhed, med en lækker midterpalette og flot, lang afslutning, der klinger langsomt ud, med den lækre frugt, i en vin, hvor alting bare spiller. Det er lige før, man kan se en af de berømte dirigenter for sig, igang med at føre orkesteret gennem de sidste toner af et af de store klassiske værker!
Jeg kan ikke sige andet end at det her var endnu en KÆMPE triumf for ældre supermarkedsvine, jeg letter hatten for Irma Vins evne til at finde nogle formidablt fine bordvine dengang!
Points: 91

Jeg gensmager mandag 7.april og her kan jeg gøre følgende observationer efter et døgn:
Tabor Dao Reserva 1996 er idag en del anderledes. For det første er charmen gået en del af den. Ikke fordi vinen er for nedadgående, men fordi den har taget på i vægt, med klart mere tannisk kant og med syre og krydrede toner, der kommer mere frem. Det er helt surrealistisk- jeg kommer rent faktisk til at tænke i retning af Pauillac og vinene fra den kommune, der, selv med årtiers lagring, har brug for endnu mere tid på langs. Sådan optræder denne Dao nu. Og det krydrede og syrlige bid, i kombination med en ganske tydelig struktur, gør dagens oplevelse til en type, hvor man sidder og tænker at man, i stedet for de lækre, små lammesteaks, egentlig burde have fundet de lidt grovere røde bøffer frem. For selvom jeg havde “opgraderet” saucen rent fedmemæssigt til bearnaise idag, så havde den faktisk også problemer med at følge med vinen (!).
Hvis jeg havde smagt vinen idag som første dag, ville jeg ændre scoren nedad, muligvis helt ned til 88, fordi den har mistet rigtig meget charme i løbet af de sidste 24 timer, men tilføje et +, for nu lader det pludselig til at den overhovedet ikke er færdig med sin udvikling. Men jeg lader scoren stå, for det er trods alt førstedagsindtrykket, der danner meningen om vinen. Og sagen er den at udviklingen over de kommende år kan betyde at jeg enten ender på samme pointstal eller måske endnu flere, når jeg gensmager, enten i år eller i de kommende år.

Omtalt i denne artikel:
Caves Alianca, Portugal:
https://www.portugalvineyards.com/pt/brand/378_alianca