Foto: Château Fontanche 1990 Saint Chinian, Languedoc, i glasset. Vindiktatorens Bunker, København, 14.marts 2025. Billede taget af Vindiktatoren.
Vindiktatoren fortsætter sin eventyrrejse udi ældre, “små” franske regionsvine. Og nu er turen kommet til Languedoc-regionen Saint Chinian, som var ret promoveret i især 1990erne, som et billigt alternativ til Bordeaux og især Rhône. Vine som den i denne anmeldelse beskrevne solgte for ganske få penge for kasser med 6 flasker. Jeg husker især SuperBrugsen og Irma gøre en indsats for disse lavprestigiøse og generelt set glimrende vine dengang.
Hvad så med denne rødvin, Château Fontanche, i 1990-årgangen, med den forøvrigt rigtig flotte og klassiske Château-etikette?
Vi får svaret i denne weekend. Jeg åbnede flasken igår og det følgeende er mine førstehåndsindtryk, mens vinen gensmages idag:
Château Fontanche 1990
Saint Chinian
Languedoc rød
Frankrig
Alkohol: 12,0%
Druesammensætning: Ifølge hjemmesiden saintchinian.com, hvor regionen lister en række châteaux i Saint Chinian, inklusive Fontanche, består blandingen af klassiske Rhône-druetyper som Carignan, Syrah, Grenache og Mourvedre. Og disse druer kommer fra meget gamle vinstokke- deres gennemsnitsalder er dog ikke angivet, men da siden beskriver dem som “ancient”, så kan man formentlig regne med at vi taler om vinstokke med en særdeles høj alder.
Stadig forholdsvis mørk farve i denne 35 år gamle Saint Chinian, dog med lysnende kant og den karakteristiske teglstegnsrøde, glidende lidt henimod tawny-farve, den har antaget.
Duften er præget af grønne urter og har et let medicinsk præg over sig. Men ikke et kunstigt præg, snarere et naturmedicinsk. Der er diskrete mørkfrugtige toner; det er den gode, gamle bondske franske landmandsstil, vi har at gøre med her.
På paletten kendetegnes vinen af en fremragende balance mellem frugt og syre og en ret stor dybde og der kan faktisk også stadig detekteres en smule tannin, selvom den forekommer meget venlig og på grænsen til helt integreret.
Der er en glimrende, tilstrækkelig dybde i vinen og den forekommer faktisk fint matchet med dagens ret, som består af kalvemedaljoner med kogt blomkålshoved og rødvinssauce samt bagte tomater med Fourme d’Ambert blåskimmelost.
Jeg opdaterer smagenoten her lørdag den 15.marts, altså idag, og her vil anmeldelsen indeholde en pointsvurdering. Umiddelbart kan man dog i første omgang konstatere at vinen lever fint, på trods af de 35 år.
Opdatering lørdag aften den 15.marts:
Dagens gensmagning af Fontanche 1990 overrasker. Ikke alene er vinen intakt fra igår- den har også taget på i vægt! Der er mere fylde og grip, og i forhold til den venligere stil fra igår er tanninerne minsandten også begyndt at skure en del mod tænder og tunge!
Det betyder så også at dagens madkombination med endnu en gang kalvemedaljoner forekommer endnu mere passende end igår.
Vinen er som sådan middelfyldig, men den antager en karakter, der dominerer mere end igår. Syren kommer også mere frem og der er også mere sortkrydrede toner idag, sammen med de grønne krydderier fra igår.
Afslutningen har mere grip, syre og tannin og er længere.
Det er en ret stor forandring og vinen viser ikke tegn på at svækkes. Det her må betragtes som temmelig overraskende i forhold til vinens alder, men igen må man jo tænke på at denne, og de andre ældre “dagligdags”-vine, jeg har fået adgang til, har været perfekt opbevaret.
Helhedsindtrykket er ganske solidt- det her er ikke den store, komplekse og storslåede rødvin. Men det er solidt håndværk og faktisk en ret stor nydelse. Jeg spørger egentlig også mig selv om der muligvis stadig er potentiale, for tanninerne er idag så stramme at de dominerer oplevelsen- og en dag må de jo løsne op. Så jeg efterlader vinen med mulighed for potentiale i pointsangivelsen.
Points: 86+
Omtalt i denne artikel:
Château Fontanche, Saint Chinian, Languedoc:
Slottet ser desværre ikke ud til at have en selvstændig hjemmeside, men jeg har fundet Kjær & Sommerfeldt’s omtale af Languedoc-vinregionen Saint Chinian på deres hjemmeside. Jeg beskriver desuden vinen yderligere i selve vinanmeldelsen, inklusive druesammensætningen.