Foto: Campo Viejo Gran Reserva 2016, Rioja, og Château La Papeterie 2014 Montagne Saint Emilion, Bordeaux. Vindiktatorens Bunker, København, 8.december 2024.
En spændende sammenligning mellem to vine fra nogle af de nok mest klassiske vinregioner, som tænkes kan.
Først vil jeg gøre opmærksom på at jeg pt arbejder for en organisation, der er involveret i salget af begge vine. Denne kendsgerning har ingen indflydelse på min anmeldelse af disse vine.
Det var bøfaften hos mit alter ego, Vindiktatoren, igår. Og vejret er perfekt til at finde de klassiske rødvine fra de klassiske vinregioner frem. Så jeg tænkte at jeg ville prøve en lille “duel”. Campo Viejo Gran Reserva er på tilbud i Meny for tiden og Château La Papeterie fra Saint Emilion-satelitten Montagne kan fås til en særdeles rimelig pris hos Philipson Wine.
Der var ikke megen betænkningstid her, for det er lave priser og jeg tænkte at det formentlig også var rigtig gode vine, jeg købte.
Var det så tilfældet?
Jeg lagde for med Riojaen..
Campo Viejo Gran Reserva 2016
Rioja rød
Alkohol: 13,5%
Druesammensætning: Ifølge etiketten 100% Tempranillo. Ifølge Campo Viejos hjemmeside, som jeg linker til nede under artiklen, er der også Graciano og Mazuelo i vinen.
Forholdsvis mørk farve, men langtfra så mørk som visse andre Riojaer. Interessant.
Jeg kunne med det samme fornemme at det her ville blive en anderledes oplevelse i forhold til de fleste andre Riojaer. Den knap så markante farve fortalte mig allerede lidt af historien. Resten af den fik jeg lynhurtigt. Der var diskrete klassiske fadnoter, lidt tørret tobak, mørk chokolade, fine mørke bærtoner. Altsammen meget typisk og klassisk. Men denne Rioja var alligevel lidt usædvanlig, for det hele var indrammet i en særdeles subtil, nærmest forfinet, aristokratisk og meget á point-stil, at man nærmest følte sig henført til en højt klassificeret Bordeaux. Selv alkoholprocenten var klassisk- 13,5. Der var flot akkompagnerende syre og god dybde i vinen og der var så rigeligt med tannin at man uundgåeligt sad og tænkte “Potentiale!”. Denne unge Rioja imponerede allerede med en flot velsmag, men potentialet er helt klart tilstede for en endnu bedre udvikling. Jeg tænker at Campo Viejo Gran Reserva 2016 sagtens kan bruge 10-15 år yderligere på langs, før den begynder at nå modenhedsplateauet og ved korrekt opbevaring er der ikke noget i vejen for at vinen kan ligge 50+ år fra nu (2024).
Vindiktatorens Dom: 90+ points.
Det her var særdeles imponerende. Jeg tænkte at det kunne vise sig at være dagens højdepunkt. Men der forestod jo endnu en smagning på denne søndag, hvor underholdningen til aftensmaden bestod af den ekstremt underholdende NFL-kamp Atlanta Falcons-Minnesota Vikings, hvor Vikings vandt 42-21 i Atlanta og fortsatte deres march mod slutspillet- og Sam Darnold og Vikings ser ud til at være et fabelagtigt match. Det er et af de hold, man skal holde øje med resten af sæsonen. Problemet for Vikings har dog altid været at det altid kikser til sidst, enten først i slutspillet eller i Superbowl. Og i denne sæson er der en hel del andre hold, der storimponerer og som man også skal holde øje med.
Nå, men Bordeauxen blev åbnet og jeg var ret spændt..
Château La Papeterie 2014
Montagne Saint Emilion
Bordeaux rød
Alkohol: 13,5%
Druesammensætning: Ifølge etiketten 70% Merlot, 30% Cabernet Franc.
Forholdsvis mørk farve, men igen, ligesom med Riojaen, så var det her ikke en buldermørk, koncentreret basse. Duften antydede også endnu en balanceret oplevelse, men duften var dog klart mere dominerende end hos spanieren, som havde en mere tannisk fremtoning. Her i Montagne-vinen var der mørke frugter, gående i retning af brombær, en fin fadristning, lækre tørrede sorte og grønne krydderier og en lille parfumeret tone fra Merlot’en.
På paletten skinnede denne 2014er temmelig flot igennem og imponerede. Den lækre frugt var dyb og udtryksfuld, syrebalancen var perfekt, og vinen fremstod utroligt charmerende, med en flot struktureret følelse i smagen og en lang afslutning, i en vin med et tydeligt grip, der holdt smagerens interesse fanget til det sidste.
Vinen var ikke fuldmoden; tanninerne var forholdsvis tydelige, men man kunne mærke at de var for aftagende og at modenhedsplateauet ville nås indenfor en forholdsvis overskuelig årrække. Så med andre ord så var der ovenikøbet også potentiale her.
Endnu et fund fra højrebreds-satelitterne og stærkt arbejde af Philipson Wine! Jeg tænker at vinen her kan henligge i yderligere mindst 5 år til indtrædelse af modenhedsplateauet og drikkes over de næste 30-40+ år ved korrekt opbevaring. Philipson har i øjeblikket årgange af denne vin tilbage helt tilbage til 1996, så man kan også udforske lidt ældre årgange.
Vindiktatorens Dom: 91+ points.
Omtalt i denne artikel:
Campo Viejo, Logroño, Rioja:
https://www.campoviejo.com/
Château La Papeterie, Montagne Saint Emilion, Bordeaux:
Château La Papeterie, Montagne Saint Emilion, Bordeaux- årgange til salg hos Philipson Wine pt:
https://philipsonwine.com/produkter?Search=Papeterie
—–