Foto: Louis Jadot Beaune 1.Cru Vignes Franches 2015, Beaune, Bourgogne rød, i glasset 30.november 2024. Kjær & Sommerfeldt Vinbar, Gammel Mønt, København. Billede taget af Vindiktatoren.
Vindiktatoren er på Kjær & Sommerfeldt Vinbar og det viser sig at Ugens Bourgogne er en 1.Cru fra årgang 2015- særdeles interessant, så mit alter ego, Vindiktatoren, har besluttet sig til at det betyder een eneste ting- nemlig LIVESMAGNING. Det er livesmagning nr 32 i rækken og er rapporteret her fra Kjær & Sommerfeldts butik på Gammel Mønt!
Louis Jadot
Beaune 1.Cru
Vignes Franches 2015
Côte de Beaune
Bourgogne rød
Alkohol: 13,5%
Stadig forholdsvis mørk i forhold til at vinen nu er 9 år gammel.
Vinen er lige taget ud af køleskabet og er ret kold, så jeg venter ca 20 minutter med at opdatere.
Vinen er nu kommet lidt op i temperatur og duften er begyndt at komme lidt frem, med liflige røde frugter og et snert af tørret Herbes de Provence-krydderi.
På duften kommer en let røget tone nu frem og på paletten lige nu hvid peber, en underliggende mineralsk tone, en forholdsvis tydelig syrlighed, stadig en del tannin og en fin rød frugtighed med lidt litchipræg- og der er også den kendte burgundiske “jord”-tone over paletten.
I duften kommer nu, her ca 5 minutter senere, lidt tørret rosmarin.
Jeg venter nu yderligere ca 10-15 minutter så denne Bourgogne kan komme yderligere op i temperatur.
Så er smagningen genoptaget og vinen i en høj nok temperatur.
På paletten lader det til at det både har hjulpet på frugten og tanninen. Faktisk især tanninen, synes jeg, og den strammer lidt an lige nu.
Vinen har også en meget “ren” karakter og der er en meget frisk og sprød-syrlig følelse over den. Jeg tror, det er tanninen, der holder frugten lidt tilbage lige nu og egentlig vil jeg, på baggrund af vinens nuværende tilstand, vurdere at den bør henlægges i nok ca 5-7 år yderligere, før den begynder sit modenhedsplateau.
Afslutningen er lige nu forholdsvis kort og knap. Det hænger efter min mening også sammen med den lige nu dominerende tannin, fordi den subtile frugt ikke kommer frem fra skjulet. Man bør vente her.
Det her havde jeg ikke lige regnet med.
Men der er altså stadig helt klart potentiale i denne Vignes Franches 2015, i en grad så det vil være hensigtsmæssigt at vente med at åbne en flaske til ca 2030.
Der kommer en ny opdatering om ca 10 minutter. Jeg venter lidt længere og ser og denne tid vil frembringe mere i vinen. Lige nu strammer tanninen helt enormt til om ganen..
… og det hjalp ikke. Det her er en fremragende Bourgogne, men den skal altså have yderligere lagringstid. Der er så meget potentiale at den skal have 2 plusser efter pointsangivelsen.
Points: 87++.
NB: Denne vin var åbnet på baren dagen før. Så selv med lidt iltning var den altså ikke yderligere udviklet dagen efter. Jeg ser det som en bekræftelse af min formodning om at vinen skal have yderligere 5–7 års lagring.
Omtalt i denne artikel:
Maison Louis Jadot, Bourgogne:
https://www.louisjadot.com/
…..