Foto: Vindiktatoren på Kjær & Sommerfeldt Vinbar, Gammel Mønt, København, 12.november 2024. Vinen i glasset er den hvide Priorat fra Terroir al Limit.
Jeg er temmelig præget, og nok også ligefrem deprimeret, over tabet af min gode ven “Doktoren” i øjeblikket. Så da jeg var på Kjær & Sommerfeldt Vinbar i tirsdags, tog jeg ingen noter, selvom jeg smagte 3 vine. I stedet vil jeg gengive mine indtryk fra hukommelsen. Det var nu heller ikke særlig svært, da alle tre vine var ret markante på hver deres måde.
Maison Louis Jadot
Santenay 1er Cru
Beaurepaire 2016
Côte de Beaune
Bourgogne rød
Forholdsvis mørk farve endnu. Milde aromaer med røde frugter og grønne urter.
På paletten har vinen ikke så meget grip, som andre Beaurepaires, jeg har smagt, og virker lidt “svag i koderne”. Den unge mand, der skænkede vinen op for mig, mente også at vinen var inde i sin modenhedsfase og det lød lidt på ham som om han talte om en vin, der skulle drikkes nu.
Det forstod jeg ikke rigtig. En rød Premier Cru Bourgogne i en alder af 8 år skal ikke drikkes nu. Den kan måske drikkes nu, men den skal ikke være på vej ned.
Ikke desto mindre forstod jeg den unge medarbejders pointe, for vinen virkede ikke så levende, som jeg havde håbet, og der var denne følelse af “svaghed i koderne” som før omtalt.
Jeg følte trang til at lade vinen stå et stykke tid, så det gjorde jeg.
Da jeg vendte tilbage, var indtrykket pludselig et lidt andet- og jeg oplevede igen noget, som jeg vil kalde den særlige Bourgogne-tannin. En form for nedlukning, hvor man egentlig ikke bemærker tanninen, fordi den arbejder så subtilt at vinen bare virker “forsvundet”. Men efter lidt over en time i glasset kunne den ikke holdes tilbage; tanninen kom nu frem med et ret godt “bid” og viste at det faktisk var den, der var årsag til at vinen ikke gav meget væsen af sig.
Men jeg havde det stadig svært med den lidt for bløde stil. Jeg følte ikke rigtig at jeg kunne pointsangive denne vin, for den opførte sig helt anderledes end andre 1er Cruer fra Jadot.
Points: Kunne ikke pointsangives
Terroir al Limit
Terra de Cuques blanc 2022
Priorat hvid
Catalonien
Alkohol: 13,0%
Ifølge Kjær & Sommerfeldts infoark en hvidvin fra nordvendte og kølige marker ved El Molar, baseret på 90% Pedro Ximenex-druer, og med de sidste 10% Muscat d’Alexandria.
Meget gullig i farven, det lignede nærmest en aldrende Chardonnay.
Fascinerende duft, der både var meget mineralsk og “ren”, og på den anden side underliggende rå og grov i sit udtryk; man sad og tænkte på de tørrede snackfisk, som man plejer at spise til sherry, når man duftede til vinen.
På paletten var vinen overraskende afdæmpet. Flot mineralitet, en bagvedliggende rå, men alligevel civiliseret tone, hvor man også finder grønne urter og hvide blomstertoner, i en hvidvin, der nærmest virkede tannisk- og også lader til at kunne ligge nogle år, før den rammer sin mest imponerende periode. Det kunne være sjovt at lade denne vin ligge til ca 2032 og drikke den 10 år gammel, for jeg tror, det vil give smageren en anden og dybere oplevelse. Lige nu er den god med potentiale.
Og det her er en hvidvin, der kræver modspil. Jeg tænker nok umiddelbart tapas eller en fyldig hummerbisque. En fascinerende catalansk hvidvin.
Points: 89-90+
Efter den fascinerende Priorat-hvidvin tænkte jeg at det nok var på tide at “vende hjem”. Men ikke til min bolig. Det trak så meget i sjælen at jeg var nødt til at bestille et glas Bordeaux!
Château Moncets 2020
Lalande de Pomerol
Bordeaux rød
Alkohol: 13,5% ifølge flasken og 14,0% ifølge K&S’ infoark.
Druesammensætning: 90% Merlot – 10% Cabernet Franc
Meget mørk farve.
Meget ren og uforfalsket duft af skovbær med både røde og mørke indtryk; frugter med en del dybde og mineralske præg. Jeg fornemmede ikke rigtig noget fad her, hvilket undrede mig. Den unge mand i baren fortalte mig så at vinen ikke havde fået fadbehandling.
På K&S’ infoark stod der så at vinen havde været lagret på en blanding mellem amfora (!), cementkar og egetræsfade i 18 måneder og der havde ikke været brugt svovl hverken før eller efter vinificering!
Alarmerende. Og vinen opførte sig også ret usædvanligt.
Men kunne kun fornemme tannin her- ingen garvesyre fra fadbehandling. Vinen er middelfyldig til forholdsvis fyldig. Og aromaerne var meget “rene” og uforstyrrede- her var kun frugten og den dybde, der lå i den, samt en følelse af grønne krydderurter, mens en mineralitet gennemstrømmede det hele.
Umiddelbart var vinen ganske fornøjelig allerede. Man sad bare og savnede et lidt mere fadpræget indtryk, må jeg indrømme, uanset hvor imponerende frugten var- for det var den da. Og jeg tror da også at vinen kommer til at udvikle sig, for der er tannin. Det er bare som om noget mangler i balancen og kompleksiteten. Og derfor tilføjer jeg altså et spørgsmålstegn efter scoren.
Points: 88+?
Omtalt i denne artikel:
Kjær & Sommerfeldt, Gammel Mønt, København:
https://www.kjaersommerfeldt.dk/besog-os/kobenhavn/butik-kobenhavn/
Maison Louis Jadot, Bourgogne:
https://www.louisjadot.com/
Terroir al Limit, Priorat:
https://terroir-al-limit.com/
Château Moncets, Lalande de Pomerol, Bordeaux:
—–