Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

1.september 2024: Vindiktatorens Bunker, København: Bichot Fleurie La Madone 2021-Lindely Vingård “Stjerneklar” 2018 fra Taulov🍷- en interessant sammenligning


Foto: Albert Bichot Fleurie La Madone 2021 Beaujolais og Lindely Vingård “Stjerneklar” rød 2018, Taulov, Jylland. 1.september 2024, Vindiktatorens Bunker, København.
En særdeles interessant sammenligning mellem en typisk, men også fremragende Beaujolais og en af vore egne danske rødvine, som er produceret i den samme stil.
Jeg skal gøre opmærksom på at jeg pt repræsenterer en organisation, der er involveret i salget af begge vine, men det har ingensomhelst indflydelse på mine vurderinger.

Vejret er godt nu, i modsætning til en stor del af sommeren, som gik med enorme mængder af regn og temperatur i omegnen af 18-20 grader.
Det er klart bedre end den manglende sommer i 1987, som bød på nogle få dage med over 20 graders varme og så ellers en typisk middagstemperatur på max 14-15 grader. Dét var et koldt år!
Men pointen her er at eftersom vejret er godt, så ønsker mit alter ego, Vindiktatoren, ikke at smage store tunge vine på nuværende tidspunkt.
Det skal være vine, der passer til vejret. Men okay, jeg synes så stadig at det nu trods alt skal være rødvin, for rosé-sæsonen føles for det første slut og for det andet er jeg ikke så meget til rosé. Så denne weekend står den på lette rødvine.
Under dén kategori passer dagens Beaujolais og dagens sønderjydske rødvin perfekt ind, fordi de er lette, men samtidig vægtige nok til at passe sammen med det måltid, jeg har produceret i dagens anledning- lammemørbrad med stegte kartofler, rødvinssauce (indkogt med Taulov-rødvinen!) og kogte porrer i smør samt bagte bøftomater med roquefort-ost!
Lyder lækkert, ikke også?.. det var det også. Og jeg kan lige så godt afsløre med det samme at det fungerede rigtig godt sammen med disse to vine.
Men hvordan smagte vinene og hvordan vurderer jeg dem?

Nu er det jo et par, der har 3 år til forskel. Taulov-rødvinen er 3 år ældre end Beaujolais´en fra 2021, så man måtte på forhånd gå ud fra at den var mere udviklet end franskmanden.

Albert Bichot
Fleurie La Madone 2021
Beaojulais rød
Alkohol: 12,5%
Ganske god farve i denne Fleurie La Madone 2021. Men trods alt stadig forholdsvis typisk Gamay-lys i farven.
Ret rig duft, med flotte lyse frugtnuancer, primært jordbær og hindbær. Flotte blomstrede toner og en fin midterpalet-dybde og rigdom med god karakter. Forholdsvis lang afslutning med en tiltagende friskhed og frugten i førersædet. Vinen er forfinet og præcis i sin definition og leverer hvad man håber på fra en af de bedste marker i Fleurie. Jeg tænker også at der er en vis friskhed i frugten, som kan bruge nogle år på at slappe af og falde lidt til ro, hvorefter vinen vil vise sit potentiale
Points: 87+

Lindely Vingård
“Stjerneklar” Rondo 2018
Taulov
Jylland rød
Alkohol: 11,0%
Denne jydske rødvin er klart mørkere end sin Beaujolais-“modstander”.
Duften er lidt tydeligere, med en slags Mosel-Riesling-lignende forfinet, frostklingende og blomstret sprødhed over sig. Meget fascinerende.
Paletten er meget “lige på og hård”; lyse frugter og en gennemgående, hvinende syrlighed, som forfrisker ganen. Og på en eller anden måde formår vinen så at imponere her, for i stedet for at forekomme for syrlig som “stand-alone”-drink så passer vinen formidabelt sammen med den i indledningen beskrevne lammemørbrads-måltid. Og det gør Fleurie-vinen også. Især kombinationen med bøftomater med roquefort, og Taulov-rødvinen hældt over, brillerer her med begge rødvinskombinationer!

Meget kan siges om Rondo-druens kvaliteter, eller mangel på samme, men den kan altså noget, også brillere på en temmelig stor klinge. Jeg kan bare nævne de fremragende Rondo-baserede rødvine fra Kelleris i Espergærde og Nordlund i Avedøre som eksempel. Og det er kun to af dem. Nu har vi også “Stjerneklar”.
Måske havde jeg håbet på at denne 2018er fra Lindely mindede om de to førnævnte og aldeles formidable rødvine fra Espergærde og Avedøre, men det gør Stjerneklar 2018 så ikke. Stilen er en anden. Jeg vil nok mere sammenligne den lidt med en hvidvin, for hvis man smager den blindt, vil den forekomme meget frisk og sprød, med blomstrede toner og minde lidt om en tysk hvidvin med meget syre; dog med lyse, røde frugter indblandet.
Vinen er fadlagret, på brugte Bourgogne-fade, og måske er det derfor at udtrykket er så mærkbart mildere end i andre danske rødvine, inklusive dem fra nærliggende Skærsøgaard fra Dons ved Kolding.
Det er altså ikke en Bordeaux-agtig rødvin som f.eks. Kelleris’ “Utopia”, eller Dansk Vincenters “Nordlund”, men en meget mild og frisk rødvin, man får her.
Lindely gør på deres hjemmeside også selv opmærksom på at det ikke er en vin til lagring.
Det er jeg faktisk enig med dem i i dette tilfælde. For hvor jeg syntes at finde masser af fylde og tannin i Utopia og Nordlund i sin tid, så fornemmer jeg i Stjerneklar 2018 ikke nogen særlig tilstedeværelse af tannin. Jeg tænker derfor at man nok skal drikke vinen indenfor 10 år fra høståret, i modsætning til de to andre. Stjerneklar virker produceret til at skulle drikkes indenfor 10 år fra produktionsåret.
Men jeg synes, det er en fascinerende og spændende rødvin, der har en underfundig dybde, og en sprød, ren og faktisk også på en eller anden måde, mundfyldende karakter, der rent faktisk, i en tre år ældre udgave, fascinerer lige så meget som dens franske sammenligning, Fleurie La Madone.
Points: 87

Omtalt i denne artikel:
Domaine Albert Bichot, Bourgogne: Deres egen omtale af Fleurie La Madone:
https://www.albert-bichot.com/fichiers/fleurie-la-madone-domaines-albert-bichot-vin-co-l1q0xe_1708440968.pdf
Lindely Vingård, Taulov, Kolding, Jylland: Deres egen omtale af “Stjerneklar” 2018:

STJERNEKLAR, rød 2018 75 cl