Foto: Spier Signature Cabernet Sauvignon 2022, Western Cape, Sydafrika. Foto taget af Vindiktatoren 21.august 2024. COOPs serie af vine fra Spier i Sydafrika har været et gennemgående tema i kæden, især tilbage i Irma-tiden, hvor producentens box-vin var et kolossalt hit.
Men hvordan er kvaliteten egentlig?
Nu er Sydafrika jo efterhånden blevet et kendt og respekteret vinland og nogle af deres vine er virkelig så fremragende at man kan sammenligne dem med franske, spanske eller italienske berømtheder.
Personligt synes jeg også at Sydafrika har vist kolossale fremskridt i nyere tid. Man kan vel tilføje at stilen og kvaliteten svinger lidt, hvis man skal være lidt kritisk, men det gør den jo også andre steder.
Jeg har så den personlighedskarakteristik at jeg, blandt andet, foretrækker Bordeaux og Bourgogne samt andre traditionelle områder, der stadig producerer klassiske, strukturerede vine med dybe udtryk og lang holdbarhed. Og hvordan vil en vin som denne Cabernet Sauvignon i “Signature”-serien så klare sådan en “gammelmands-smagstest” hos mig? Vil jeg synes at den har det, der skal til for at klare mine- Vindiktatorens- krav til en Cabernet Sauvignon-rødvin fra Sydafrika?
Jeg forventer en fyldig vin med en del tannin, fordi den er meget ung. Og jeg forventer god dybde og struktur samt forhåbentlig en god syre og et indtryk af at vinen kan lagre i nogle år. Det er trods alt ikke en meget billig vin, det her.
Jeg smager vinen over to dage, så jeg på andendagen kan se om mit førstedagsindtryk ikke holder og jeg startede smagningen igår og opdaterer i aften.
Spier
“Signature” Cabernet Sauvignon 2022
Western Cape ‘
Sydafrika
Alkohol: 14,5%
Forholdsvis mørkerød i farven; det var ventet- dog synes jeg allerede at kunne skimte lyse kanter?
Duften er meget frisk og frugtdrevet. Den er også præget af det, jeg ville kalde et “filtreret” udtryk. Som om at ingen urenheder er sluppet igennem produktionsprocessen. Alt er klinisk rent og renset for enhver form for markant karakteristik. Man satser her på et kommercielt, mainstream udtryk, der ikke skal fornærme nogen.
Alkoholen er på 14,5%, men jeg synes egentlig ikke umiddelbart, den mærkes meget tydeligt eller virker ude af balance med de øvrige komponenter.
Der er ganske fin, frisk syrlighed. Der er tilstrækkelig mundfylde og OK længde. Det er en vin, der afgiver et meget “saftigt” indtryk, med frugten, friskheden og syren i førersædet. Der er lette, sorte krydderier.
Jeg mærker ikke umiddelbart noget fad på vinen, men etiketten påstår at det er der.
Midterpalette og afslutning er charmerende, men lidt korte på nuværende tidspunkt, hvor friskheden og en glycerinagtig komponent dominerer ved slutningen af smagningen.
22.august:
Smagningen genoptages nu og indtrykket idag er af en vin med et lidt mere volatilt syrebid end igår, mens frugten dog stadig lever fint.
Vinen har stadig en tilstedeværelse af en glycerinfriskhedskomponent, der nærmest stråler igennem hele vinen. Det er selvfølgelig lidt fascinerende, men skygger også for et dybere indtryk, for det er som om den dominerer hele oplevelsen lige nu.
Her er så mit problem med vinen: Man fornemmer ingen struktur. Det er en særdeles simpel, ligetil rødvin, som ikke byder på særlig meget kompleksitet. For nu at sige det mildt. Og det synes jeg altså godt den kunne. Der er masser af eksempler på forholdsvis billige vine, der har masser af dybde, struktur, frugt, tannin, syre kompleksitet. Og de er ikke dyrere end Spier Signature. Jeg kan få fuldstændig fremragende Bordeaux-rødvin til den samme pris som denne sydafrikaner.
Jeg har svært ved at begejstres over Spier Signature, må jeg indrømme. Og selvom balancen er OK fin, så tvivler jeg i dén grad på det umiddelbare potentiale ved vinen, udover det helt nære potentiale på nogle få år. Det er en fornøjelig vin med god frugt, men den er alt for simpel.
Det kunne vist godt gøres bedre.
Jeg synes at Spier har for mange serier af alle mulige vine, som de producerer. Det er helt kolossalt så store, de er blevet efterhånden og det er meget volumen-præget. Måske er man blevet for fokuseret på volumen end på kvalitet?
Points: 74
Omtalt i denne artikel:
Spier Wine Farm, Western Cape, Sydafrika: Deres egen omtale af Signature Cabernet Sauvignon:
https://www.spier.co.za/dk/vin/spier-signature-cabernet-sauvignon