Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

11.oktober 2018: Svendborg: Vindiktatoren holder vinsmagning midt under kordegnekurset med portugisisk rødvin og får trukket de andre deltagere med ned i alkoholens sump!!


Foto: Pé Tinto, Esporao 2017, Alentejo, Portugal. Danhostel, Svendborg, 11.oktober 2018. Billede taget af Vindiktatoren.

Denne artikel er skrevet 16.oktober 2024.
I 2018-’19 var jeg, og derfor også mit alter ego, Vindiktatoren, på en række kordegnekurser i forskellige byer i Danmark. Flere af dem foregik på Fyn, dels i Odense og dels i Svendborg, hvor kursisterne var indlogeret på Danhostel.
I gamle dage var et hostel ensbetydende med meget billige værelser og lave rater. Sådan er det ikke mere. I den nye udgave af hostels er de også ret dyre- til gengæld kunne man roligt fastslå at niveauet på stedets mad og vin udvalg var steget gevaldigt. Vi blev bespist med de lækreste retter hver eneste dag- selv frokosten var en begivenhed.
En af dagene lagde jeg mærke til at der ved aftensmaden var rødvin på bordet- og så skete det uundgåelige jo- Vindiktatoren brød ud fra sit fængsel i min krop og overtog scenen! Nu skulle der anmeldes vin. I dette tilfælde var emnet portugisisk rødvin..

Esporao
Pé Tinto 2017
Alentejo rød
Portugal
Alkohol: 13,0%
“Medium” farve, ville jeg nok kalde det her, for den var ikke særlig mørk.
På næsen frugtige aromaer af den lettere mørke slags. Ingen fornemmelse af fad (det viste sig at være korrekt, vinen er lagret på ståltank).
På paletten er vinen meget behagelig og drikkevenlig, med en frugtig, men ikke for frugtig, stil, og en beskeden alkoholprocent på 13,0. Det mærkes, når alkoholen er lav. Sjovt nok er der så her på paletten, i modsætning til i duften, mere en fornemmelse af lyse/røde bær, hvor næsen havde en mere mørk profil. Vinen er meget civiliseret og afdæmpet i forhold til at den kun er ét år gammel. Man fornemmer også lidt tannin og der er en rigtig fin balance i denne rødvin, der er produceret af “lokale portugisiske druesorter”, står der på etiketten. Ifølge mine nuværende oplysninger, just fremskaffet via Kjær & Sommerfeldts og Esporaos egne datablade, så (og her er der en interessant forskel) nævner K&S druesorterne Moreto, Castelão og Trincadeira, mens Esporao selv nævner Castelão, Trincadeira- og så minsandten selveste Touriga Nacional (!), som ingrediens i denne vin.
En ret vigtig lille detalje. Men uanset hvad, så var denne vin en glimrende ledsager til denne aftens tapasbord for kursisterne på kordegneuddannelsen. Der var en tilfredsstillende dybde og en ikke særlig lang afslutning, med den bløde, let tanniske og fint balancerede, let frugtige stil. En glimrende vin til tapasbordet.
Points: 86
Efter denne smagning, hvor Vindiktatoren fik lokket flere kursusdeltagere med på vinen, var der lige pludselig stemning for bodegatur!! Så det næste, der skete, var at vi pludselig stod nede på den lokale pub og kørte fadøl- og i Vindiktatorens tilfælde, Guinness, ned i gabet.
Endnu en gang havde Vindiktatoren afsporet et seriøst kursusarrangement og ført deltagerne på afveje, direkte ned i alkoholens sump! 😬

Omtalt i denne artikel:
Esporao, Alentejo, Portugal- hjemmeside med deres eget faktaark på Pé Tinto-vinen:
https://esporao.com/media/pages/wine/pe-red/2022/39b199984c-1701865648/ft_pe-red-2022.pdf

Esporao, Alentejo, Portugal- tilsvarende hos den danske importør, Kjær & Sommerfeldt:
file:///C:/Users/janth/Downloads/Datablad-1027254.pdf