Foto: Château Paveil de Luze 2008 Margaux, Bordeaux, i glasset. Hørsholm 24.december 2016.
Julen 2016 var et eksempel på en jul, hvor en Margaux igen stod på julebordet. Denne gang ikke som akkompagnement til den voldsomme julemad- men jeg tror egentlig, den ville have klaret det fint- det plejer Margaux-vine nemlig at gøre. Bare spørg Kirsten Birgit- apropos Hørsholm 😆😆😆
Men denne gang skulle vi lige have et glas rigtig god vin før maden. Og det fik vi i dén grad! Det er længe siden at jeg havde smagt en Cru Bourgeois, der var så spektakulær..
Château Paveil de Luze 2008
Margaux Cru Bourgeois
Bordeaux rød
Alkohol: 13,0%
Mørk til kanten. Og så begyndte charmen med det samme. Lækre mørke frugter med stor dybde, suppleret af en lille spids frugtsødme, i duften. Toner af diskret egefad.
På paletten var vinen en demonstration af, hvorfor der ikke rigtig er noget, der overgår Bordeaux. Det her var en vin, der var i fuldstændig perfekt balance, i en grad, så man nærmest fik tårer i øjnene over at bevidne det. Ufatteligt flot definition, vanvittig præcision, utrolig dybde. Lækre kaskader af mørk frugt, diskret fad, fintonet syre. Det er som om budskabet er at smageren skal blive følelsesmæssigt involveret. Som om slotsejerne står og taler til en, mens man drikker vinen, om det budskab om kærlighed til vinen, de gerne vil formidle.
Måske lægger man mærke til det nærmest evangeliske lys, der ser ud til at være om vinen på billedet. Meget passende. Det her er en aristokratisk, forfinet og samtidig utrolig forførende vin, og det er som om den er ved at ramme drikke/modenhedsplateauet.
Denne flaske glemmer jeg sent. Måske aldrig. Og måske har jeg undervurderet vinen rent pointsmæssigt, for det her var simpelthen så ufatteligt flot!
Points: 95+.
Til julemaden havde jeg denne gang været hos Erik Sørensen Vin, for nu ville jeg prøve at se, hvad familien sagde til en af de fremragende vine fra Sørensens sortiment af vine fra d´Arenberg i Australien. Denne gang en Shiraz-Viognier rødvin med lidt alder (2010) fra McLaren Vale- så det skulle være kraftigt, men alligevel civiliseret, pga Viognier-druens dæmpende effekt. Men først skulle vi til Rioja- altid en god idé:
Cepa Lebrel
Reserva 2012
Rioja rød
Jeg tog ikke noter denne aften, men jeg kan huske at jeg syntes at vinen måske var lige en tand for ung. Der var en del tannin og det forstyrrede og influerede med vinens øvrige komponenter, i en vin, der dog ellers havde fin balance. Det var tilsyneladende lige en tand for tidligt at drikke denne Reserva, men potentialet virkede rigtig fint, og frugten var god, fin syre, fin balance. Giv den 3-4 år mere på langs, så vil den imponere (fra tidspunktet for denne smagning, 2016).
Points: 89+.
Nu til det australske højdepunkt. d’Arenbergs vine er kendt som utroligt flotte frugtbomber. Jeg håbede og troede på en god forestilling fra The Laughing Magpie..
d´Arenberg
The Laughing Magpie 2010
Shiraz-Viognier
McLaren Vale, Australien
En ikke helt mørk farve og lys i kanten. Jeg tilskriver det den kendsgerning at man har hvidvinsdruen Viognier i denne vin.
Flotte, lækre og rige, mørke frugtige toner i duften, med et fascinerende underliggende mix af mørk chokolade og så nærmest Amarone-agtige indtryk, med svesker og rosiner, men på en fin, ikke for sød og meget balanceret måde. Der var samtidig også flot syre. En meget ekspressiv vin, med en ligeledes flot lang afslutning, med bølger af frugt, og hele udtrykket er i det hele taget meget charmerende. Er så ikke sikker på det længerevarende potentiale, for tannin syntes jeg ikke, der var meget af- til gengæld var der balance. Altid et rigtig godt tegn. Jeg tænkte jo nok at d’Arenberg ville levere! En rigtig flot vin, der i høj grad kan anbefales til julemaden og som forhandles i årgang 2016 på Erik Sørensens hjemmeside i øjeblikket. (Se link under artiklen).
Points: 93.
Sidste rødvin denne juleaften var fra Pauillac i Bordeaux og den havde jeg fundet hos HJ Hansen Østbanegade, København, tidligere på året. Måske burde jeg have ladet den ligge..
Château Haut-Batailley 2011
Pauillac 5.Cru Classé
Bordeaux rød
Helt mørk i farven. Og særdeles diskrete pip af dæmpede solbæraromaer og en klar fornemmelse af fine ledsagende fadtoner. Men på paletten var Haut-Batailley 2011 en særdeles “tough customer”, som man siger. Tanninen var lige så dominerende som i en vin med prop, hvor propelementet dominerede og forhindrede enhver form for følelse af smag og nydelse. Der var nærmest helt lukket ned her og det gjaldt hele oplevelsen, fra start til slut. Under overfladen kunne man dog hurtigt fornemme fin frugt, flot balanceret syre, ganske meget struktur og god balance i det hele taget. Den eneste komponent, der ikke slappede af lige nu, var tanninen.
Jeg ville nok lige lade denne vin ligge i 10 år endnu (fra tidspunktet for konsumeringen af denne flaske, altså 2016), før man åbner en flaske- og måske endnu mere. Den er virkelig strid. Men en rigtig god vin ligger under overfladen og når den modner, kommer den til at imponere med sin balance og præcision. Lige nu kan jeg bare ikke give den en score, der er højere end den angivne, men jeg tænker at potentialet er ekstra stort pga både struktur og underliggende balance og den dybde, man tror, der er i vinen.
Points: 89+.
Alt i alt var det her en fabelagtig vin-juleaften- og den var ikke slut endnu, for der er jo også noget, der hedder risalamande og portvin. Artiklen om denne aftens portvin kommer separat- det fortjener den nemlig..
Omtalt i denne artikel:
Château Paveil de Luze, Margaux, Bordeaux: https://www.chateaupaveildeluze.com/
Cepa Lebrel, Rioja: Jeg har desværre ikke kunnet finde producenten og deres hjemmeside.
Erik Sørensen Vins nuværende årgang af The Laughing Magpie:
https://eriksorensenvin.dk/produkter/rodvin-australien-mclaren-vale-darenberg-the-laughing-magpie-2016
HJ Hansen Vin: https://www.hjhansen-vin.dk/
Château Haut-Batailley, Pauillac, Bordeaux: https://hautbatailley.com/