Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

21.december 2016: Kjær & Sommerfeldt Vinbar: Miniserie- del 2: Vintage Port 1994: Dow- var den lige så god som Graham?


Foto: Dow Vintage Port 1994, Douro. Kjær & Sommerfeldt Vinbar, Gammel Mønt, København, 21.december 2016.

I december 2016 havde Kjær & Sommerfeldt på Gammel Mønt i København en tilføjelse til det øjeblikkelige vinkort, som man havde i vinbaren. Man kan vel kalde det en slags jule-tilføjelse, for kortet var udvidet med 4 berømte og fremragende årgangsportvine af forskellig alder. Mest interessant for Vindiktatoren var den kendsgerning at der var to 1994ere på julekortet. Her kunne man direkte sammenligne to berømte vintage ports i nøjagtig samme fase af deres liv. Den ene var Graham´s Vintage 1994- den smagte jeg to uger tidligere i vinbaren og den artikel, med vurdering af vinen, ligger på Le Tour du Vin nu- her er linket:
https://www.letourduvin.dk/2023/12/06/7-december-2016-kjaer-sommerfeldt-vinbar-grahams-vintage-port-1994/

Nu var jeg temmelig spændt på om Dow 1994 ville være lige så spektakulær, da jeg bestilte et glas af den på vinbaren to uger senere, for der var i dén grad noget at leve op til..

Dow Vintage Port 1994
Oporto
Douro årgangsportvin
Farven var lige så mørk som Graham´s. I næsen var der så, i forhold til Graham´s, lidt mere diskrete toner, dog af samme slags, med smidige og ganeforkælende mørke bærfrugter, men ikke i samme nærmest vulgære og overdådige rige stil som Graham´s.
På paletten fandt man en flot dyb struktur, fin, diskret syre- og en stor skudefuld tannin, der dæmpede hele festen ret voldsomt ned i forhold til Graham´s 1994. Det lod til at Dow´s 1994 stadig havde en hel del tannin- og at denne tannin skulle bruge en hel del tid på at blødgøres; et kendetegn, som jeg tit har oplevet for Dow Vintage.
Afslutningen var medium lang og også præget af den både meget afdæmpede og næsten diskrete stil i selve vinen, og den helt automatisk meget afdæmpende meget tilstedeværende tannin.
Jeg tror faktisk at Dow 1994 skal bruge længere tid for at blive drikkeklar end Graham´s 1994; tanninen afslører det og et kvalificeret gæt vil nok være at Dow 1994 skal bruge ca 10 år til (fra smagetidspunktet i 2016) til at ramme modenhedsplateauet og, med korrekt opbevaring (og uden al for megen sivning eller propuheld!), sagtens ligge mindst 50 år yderligere- ligesom Graham´s. Potentialet er rigtig godt, for vinen er tydeligvis af høj kvalitet og vil levere endnu mere i fremtiden.
Points: 92+.

Omtalt i denne artikel:
Kjær & Sommerfeldt, Gammel Mønt, København: www.kogs.dk
Graham´s Port, Douro: https://www.grahams-port.com/
Danske forhandlere af Graham´s Port:
Whiskyekspeerten:
https://www.whiskyeksperten.dk/maerker/portvin/grahams?msclkid=cd223fb4d47c15b24f7b5ac492371ef7
HJ Hansen Vin:
https://www.hjhansen-vin.dk/producenter/grahams
Den Sidste Flaske:
Graham’s
Pedersborg Vin- med lidt historisk baggrund om Graham´s:
https://www.pedersborgvin.dk/shop/131-grahamacutes/

Dow Port, Douro:
https://www.dows-port.com/
Danske forhandlere af Dow´s portvine:
The Wine Company, Herlev: https://thewinecompany.dk/shop/57-dows-portvin/
Portvinskælderen, Haderslev: (har pt årgang 1994):
https://portvinskaelderen.dk/products/dows-vintage-port-1994