Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

17.december 2016: Ordrupvej: Jon Josh Merlot-Kekfrankos 2013, Mátra, Ungarn- jeg savner den stadig..🍷


Foto: “Jon Josh” Merlot-Kekfrankos 2013, Gyöngösh, Mátra, Ungarn. Smagt på Ordrupvej 17.december 2016- og mange andre dage, med samme resultat.

Først skal jeg lige gøre opmærksom på at jeg solgte denne rødvin som repræsentant for Irma i årevis. Og jeg solgte rigtig, rigtig mange af den. Den var latterligt billig. Vi taler om 30-40 kroners-klassen, når der var tilbud. Den havde forøvrigt- og har stadig- en hvid “bror”, som vi solgte fuldstændig kolossale mængder af. Jeg tror roligt, jeg kan påstå at Jon Josh Chardonnay var en af Irmas største hvidvins-salgssuccesser i 2010erne, hvis ikke den største.
Men jeg drak flere flasker af den røde, produceret på en blanding mellem den berømte Merlot og den ikke særlig kendte, lokale ungarske drue Kekfrankos. (Se link til artikel om druen under omtaler). Jeg syntes, Jon Josh Merlot-Kekfrankos var sindssygt god. Vinen produceres i nærheden af byen Gyöngôsh (derfra er det engelsklydende navn til vinen afledt) fra Mátra-området i Ungarn.
Og lad mig lige gentage mig selv: Det er simpelthen en fremragende “dagligdags”-vin. Eller rettere sagt, for mig var det her ikke en “dagligdags-vin”. Jeg syntes seriøst at det i det hele taget var en aldeles fremragende og dybt undervurderet vin- den var specielt god. Og når jeg synes sådan, så plejer det jo kun at ende på een eneste måde- nemlig med at det pæne samfund, og min organisation, på dette tidspunkt COOP/Irma, vender ryggen til mig og den vin, jeg synes om.. 😆😆Jon Josh Merlot-Kekfrankos blev selvfølgelig meldt ud af sortimentet, mens jeg stadig var ansat i Irma.
Men det forhindrede mig ikke i at mene at denne vin havde noget helt specielt landligt, lækkert og originalt over sig. Jeg savner den stadig. Den smagte altid godt. Og det var som om, den gav næring til sjælen!
Tag nu bare denne aften i 2016:

Jon Josh
Merlot Kekfrankos 2013
Mátra rød
Ungarn
Alkohol: 12,5%
Forholdsvis mørk farve, men dog ikke dybmørk.
God frugtig duft, med mørke bær, men også lidt røde og lyse toner, sammen med en god, let krydret næse, på den pebrede måde. På paletten er vinen meget rural, med skovbund, let røgede toner, lidt kostald, lidt velhængt, ristet kød, de lette sorte krydderier- og et pift af et eller andet, der nærmest kan kaldes en “tygge”-agtig kvalitet, det, man på engelsk kalder “chewy”, altså at vinen nærmest giver næring til, både rent bogstaveligt og kulturelt. Denne simple og bondske Merlot-Kekfrankos-blanding havde en helt speciel kvalitet, som jeg kun synes at man ellers finder i f.eks. en Côtes du Rhône Villages fra en navngiven kommune (Valréas falder i tankerne). Der er ikke så meget tannin her, men det, der er, er i perfekt harmoni med vinens øvrige komponenter. Der er også en fint balanceret syre, der samarbejder rigtig godt med krydderierne. Men det er ikke en kraftig vin, det her. Alkoholen er kun på 12,5% og det kan mærkes. Man føler sig lidt hensat til 1990erne med denne stil, og den afslappede stemning, som vinen formidler på en nærmest kulturel måde, breder sig lynhurtigt, når man sidder med denne vin.
Afslutningen er meget lækker og let-krydret, sammen med en god frugtighed, og den kan man også nærmest tygge på. Det er bare smukt!
Points: 88.

Omtalt i denne artikel:
Jeg kan ikke finde nogle nærmere oplysninger om producenten. Vil prøve at finde noget frem i de kommende dage.
Kekfrankos: Omtale af druen, fra udgivelsen “Taste Hungary”:
https://tastehungary.com/journal/kekfrankos-a-much-loved-grape-of-many-names/