Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

31.august 2016: Sure Gamle Forstokkede Grand Cru Bordeaux Mænd på Hven- del 2: På Spirit of Hven i Backafyllsbyn med catalansk hvidvin!


Foto: Castell del Remei Oda Blanc 2004, Costers del Segre hvid, Catalonien. 31.august 2016, Spirit of Hven, Backafyllsbyn, Hven, Sverige. Billede taget af Vindiktatoren.

Denne artikel er skrevet 19.april 2025.

Velkommen til del 2 i denne serie om min vinklubs Øresundssejlads og besøg på Hven i august 2016. I første afsnit følger man vores afrejse fra Rungsted Havn med vinsmagning ombord på båden, samt vores ankomst til Hven Havn. Nu var vi vel ankommet efter en glimrende Bordeaux-rødvin ombord på båden og ankomsten til Hven Havn foregik nemt og ubesværet.
Det var vores medlem Hans, der havde planlagt denne udflugt og han havde skumle bagtanker- vi skulle føres til et ukendt sted på Hven. Vi gik og gik- og pludselig tonede et ret flot byggeri op i horisonten. Det lignede i dén grad et distilleri, med tilhørende selskabslokaler og restaurant. Og minsandten. Spirit of Hven, brændevinsproducenten, som er ret kendt blandt HJ Hansen-kunder, da de har forhandlet den i Danmark (jeg må ærligt indrømme at jeg ikke ved om de stadig gør det), var vores mål. Omgivelserne var rigtig flotte, med fremragende faciliteter og hvis man havde lyst til et slag skak, så kunne man benytte sig af det gigantiske skakspil, der stod foran bygningen. Skakbrættet var vel 10 meter langt og bredt og figurerne en halv meter høje.
Indenfor viste det sig at man havde restaurant og smagelokaler med masser af forskellige vine. En herlig nyhed, for det der med at smage spiritus eller brændevin før en sejlads hjem til Danmark var jeg måske nok ikke helt frisk på.
Mine øjne fangede straks en catalansk hvidvin fra Castell del Remei, Oda Blanc, i en aldrende 2004-årgang. “Perfekt”, tænkte jeg. Vejret denne dag var nemlig rigtig godt. Måske lidt for godt, så hvidvin ville være en fin løsning før hjemturen. Jeg bestilte en flaske af Oda Blanc..

Castell del Remei
Oda Blanc 2004
Costers del Segre hvid
Catalonien
Druesammensætning: Chardonnay-Macabeo. Ingen nærmere fordeling angivet.
Fremskreden farve, må man sige. Meget gullig, eller rettere nærmest orangefarvet i glasset.
Duften var ret aromatisk og lidt blomsteragtig, med en tone over sig, der indikerede både alder, dybde, fadlagring og en frugt, der ikke var træt, selvom vinen var 12 år gammel. Det var tydeligt at denne Oda Blanc ville levere et budskab på paletten.
På paletten var vinen nærmest vulgær, meget subtile, men alligevel på en eller anden måde aggressive frugtige angreb, kombineret med det, jeg nok nærmest vil kalde appelsinskræller, dvs en bitter tone. Dertil kom den tydelige fadlagringskomponent oveni, sammen med et twist nøddecreme. Der var en flot vinøsitet over vinen, som måske manglede lidt udfordring fra noget mad. Men det havde vi ikke planlagt her på Hven, der havde vi helt eksakte planer på “hjemmebane”.
En ret lang og ret kraftig stenfrugts/appelsinskrælafslutning, kombineret med Macabeo’s blomstrede stil og nøddecreme, i en vin med flot vinøsitet. Jeg syntes om den. Og nyerhvervede flasker kan også godt ligge i flere år.
Points: 87

Vi sad og hyggede med denne hvidvin i et godt stykke tid, før vi ved 15-tiden besluttede os til at nu skulle vi hjemad.
Da vi kom ned til Hven Havn, var vejret fint. Og det var det egentlig også, da vi sejlede ud af havnen.
Men ude på den anden side, med kurs mod Danmark, efter jeg havde løftet glasset til farvel til Hven med en ny vin i glasset, var det blæst op. Vinden var ret tydelig og hjemsejladsen blev lidt mere “op ad bakke”.
Naturligvis havde jeg også medbragt en rødvin til hjemsejladsen- Pierre Ponnelle’s rødvin Beaune 1er Cru Les Montrevenots, vistnok i årgang 2010, levede stadig i bedste velgående, viste det sig.
Undervejs hjem blev “Doktoren” dårlig med kvalme. Vi havde ellers lige siddet og skålet i Bourgognen, men det kan have været det, kombineret med den efterhånden stride bølgegang, der gjorde at “Doktoren”s mave blev destabiliseret. Han kom sig dog ret hurtigt over det, men valgte at tage hjemad, da vi ankom til Rungsted Havn.
Læs mere om ankomsten til Rungsted Havn i det kommende, store afsnit, del 3, der udgives i den nærmeste fremtid.

Omtalt i denne artikel:
Castell del Remei, Costers del Segre, Catalonien:
https://castelldelremei.com/en/