Foto: Vindiktatoren løfter glasset på Kjær & Sommerfeldt Vinbar 2.april 2016. På bordet ses de fremragende Château Gruaud-Larose 1996 Saint Julien og Château La Conseillante 2006 Pomerol.
Ah ja- forår! 🤗Tiden, hvor man smider vinterpelsen og vover sig udenfor for alvor. De første roséer åbnes på gadecaféernes udendørs serveringer og folk sidder og drikker dem i 10-15 graders varme, uden at fryse, fordi solen varmer godt igennem nu. En herlig tid- og selvfølgelig deltager vinklubben Sure Gamle Forstokkede Grand Cru Bordeaux Mænd også i disse herligheder- ikke? AAAAAAAGH! Nej, selvfølgelig gør vi ikke det. Kig på vores navn. Vi sidder naturligvis indenfor i vinbaren, med nogle fyldige Bordeauxer! (Og her ville jeg indsætte en vinsnobbe-emoji, hvis der fandtes sådan en)..
Vores vinklub, med det meget lange navn, mødtes indenfor på Kjær & Sommerfeldt Vinbar på Gammel Mønt den 2.april 2016 efter en session med Lørdagssmagning hos HJ Hansen på Østbanegade (artikel om den smagning kommer senere) og nogle af medlemmerne havde stadig min dimission med succes fra sommeliereksamen niveau 2 på Vinakademiet i frisk erindring- og det skulle selvfølgelig fejres- igen. Nu skulle vi nemlig smage 3 fremragende Bordeauxer, som vi forhåbentlig ville huske i lang tid fremover.
Det var min bror, der gik først i Skatkammeret. Og han kom, til min overraskelse, tilbage med en Margaux! Jeg havde nok regnet med en Pomerol, men bror tænkte vist at han ville overraske.
Château d´Angludet 2002
Margaux Cru Bourgeois
Bordeaux rød
Flot mørk farve, men lysnende i kanten. Fine aromaer med sunde mørke bær, en vis følelse af askebæger, diskrete krydderier. På paletten nydelige frugttoner, en vis afmålt middelfyldighed, asken gik igen på en meget diskret og “ren” måde, tannin og syre begge meget afdæmpede. Det var enormt elegant på en meget, meget typisk subtil Margaux-facon. Og i det hele taget meget aristokratisk i sin fremtræden. Det var ikke meningen at nogen skulle blive fornærmet her. Mod slutningen af smagningen af denne flaske tiltog vinen i udtryk og vægt og her kom der mere charme, og lidt mere “bid” i syren og i frugten. Fin medium afslutning, stadig med enorm elegance. En meget vellavet d´Angludet 2002 fra det berømte hus Sichel, der også er involveret i det mere berømte, og her på siden tidligere omtalte Château Palmer.
Points: 91.
Efter denne fremragende indledning var det mig, der fandt den anden Bordeaux frem nede fra Skatkammeret; Kjær & Sommerfeldts fine wine-rum, med udsøgte kommissionsvine, altså vine, de har købt fra private samlere.
En af mine favoritkommuner er Saint Julien i Haut-Médoc, som er kendt for både sin middelfyldige, men samtidig ubeskriveligt elegante stil, som dominerer i mange af vinene derfra, og så den lidt mere fyldige og måske lidt mere luksuriøs/vulgære og samtidig også stramme/stringente stil fra visse domæner. Visse Saint Julien-vine kan minde rigtig meget om vinene fra Pauillac og Saint Éstephe, mens andre mere nærmer sig Margaux i stilen, men jeg synes de adskiller sig fra begge disse omgivende kommuner ved at have en helt speciel dybde og elegance, lidt mere kraft end Margaux og generelt set lidt mindre end Pauillac- og så er Cabernet Sauvignon’en fra Saint Julien desuden efter min mening noget af det bedste, man finder i denne verden, sammen med den fra Pauillac.
Et hurtigt overblik i Skatkammeret afslørede at de minsandten havde en flaske Château Gruaud-Larose 1996 liggende!! En vin fra en af de allerbedste Saint Julien-årgange i nyere tid! Og så ovenikøbet fra et slot, som er kendt for at levere høj kvalitet gennem århundreder..🙏🍷 Jeg slog til med det samme og vi fik vinen serveret inde i baren.
Château Gruaud-Larose 1996
Saint Julien 2.Cru Classé
Bordeaux rød
Stadig meget mørk, men måske med en begyndende lysning i kanten, hvis man kiggede godt efter.
Klassisk Bordeaux-duft med Pauillac-stil; blyantspids, solbærkaskade, krydderimix og tørrede tobaksblade.
På paletten var vinen særdeles imødekommende. Frugten og vinen som helhed lod rent faktisk til at være tæt på at ramme begyndende modenhed, med fine afrundede modne solbær/brombær-toner med stor dybde, Provence-krydderier med sort peber, en stor struktur og enorm dybde, og en følelse af at denne dybde ville blive ved med at både udvikle sig og afsløre flere lag gennem årene. Faste, men venlige tanniner, der virkelig imponerede med sin integration; perfekt syrebalance, som bare øgede nydelsen, og en imponerende lang afslutning med mange lag, i den fyldige stil.
Voldsomt imponerende.
Jeg havde smagt denne vin før, i december 2004, sammen med min far og min gode ven Simon, og der havde jeg givet den en score på 94+ points.
Nu var denne vin over 10 år ældre, og oplevelsen af den endnu mere intens og nydelsen endnu højere.
Points: 96+.
Efter denne dybt imponerende oplevelse gik Hans i Skatkammeret sammen med min bror, og de kom simpelthen tilbage med en flaske Pomerol. Intet mindre end min brors yndlingsvin, vel at mærke. Og jeg vil i denne anmeldelse forsøge at gøre denne flaske retfærdighed, for det kan være svært lige at beskrive, hvad det er, der gør at en vin løfter ånden så meget som denne vin gjorde på denne dag i vinbaren..
Château La Conseillante 2006
Pomerol
Bordeaux rød
Farven var temmelig mørk, også til kanten. Vurderet ud fra den tænkte jeg egentlig at vi ville blive vidne til en meget koncentreret, men formentlig tannisk lukket oplevelse.
Det blev i dén grad ikke tilfældet. La Conseillante 2006 virkede usædvanlig koncentreret; det har ikke altid været tilfældet, den kan engang imellem have lyse, næsten Bourgogne-agtige tendenser i farven. Det var ikke tilfældet her og man kunne mærke en klart større koncentration end normalt, med typiske bløde Merlot-indtryk og en fornem dybde i frugten. Vinen var middelfyldig, på den lidt fyldige side faktisk, med en utrolig rig frugt, der konstant afgav nye indtryk, og en fuldstændig uforlignelig balance og faste, men venlige lækkerbløde tanniner med en nærmest ganeforkælende natur samt en præcision og definition, der løftede vinen til et spektakulært niveau, afsluttende i en minutlang kulmination, hvor vinen både klingede langsomt og forkælende ud, mens den oceandybe frugt imponerede smageren.
Denne La Conseillante 2006 mindede mig om slottets fremragende 1949er, smagt i februar 2002, artikel her:
Men sagen er den at 2006eren virkede endnu bedre end 1949eren!
Jeg var dybt begejstret for denne vin. Og var ikke i tvivl om at dens fremtid ser mindst lige så storslået ud som det antal points, jeg tildelte den- eller mere.
Points: 98+.
La Conseillante 2006 dannede en fantastisk afslutning på denne mindre smagning, hvor de smagte vine var så storslåede at man følte sig kulturelt mæt!!
Omtalt i denne artikel:
Kjær & Sommerfeldt, Gammel Mønt, København: www.kogs.dk
Château d´Angludet, Margaux, Bordeaux: https://www.chateau-angludet.fr/en/
Château Gruaud-Larose, Saint Julien, Bordeaux: https://www.gruaud-larose.com/en/
Château La Conseillante, Pomerol, Bordeaux: https://www.la-conseillante.com/
—————