Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

9.januar 2016: Gammel Mønt: En historisk beretning fra Kjær & Sommerfeldts hedengangne månedlige lørdagssmagning med korte smagenoter og vurderinger af franske, chilenske, italienske, catalanske og australske vine🍷


Foto: Kjær & Sommerfeldt, Gammel Mønt, København, hvor “Passion For Vin”-lørdagssmagningerne foregik i sin tid, på første sal. Dette billede af Kjær & Sommerfeldts facade på Gammel Mønt er dog taget senere, af Vindiktatoren, den 1.oktober 2022.

Kjær & Sommerfeldt prøvede engang at emulere HJ Hansens fremragende koncept med lørdagssmagninger i deres butikker. Dette er dels en beretning om en af Kjær & Sommerfeldts lørdagssmagninger og dels et forsøg på mulige forklaringer på, hvorfor konceptet ikke fungerede for K&S, hvis lørdagssmagninger ellers, ganske smart, var lagt ugen efter HJ Hansens lørdagssmagning, så de to lignende smagninger ikke stødte sammen. Og Kjær/Sommerfeldt-smagningen plejede også at starte på et andet og senere tidspunkt end HJ Hansens lørdagssmagning, nemlig kl 13, og slutte ca kl 14.30. (I forhold til HJ Hansen Østbanegades tidlige tidspunkt, kl 10.30 til 13.00).
Men konceptet holdt som sagt ikke. for K&S Gammel Mønt. Årsagerne var flere. Jeg vil her komme med mit bud på årsagerne:
1.Først lidt refleksioner over konceptet hos de to firmaer:
Der var ikke noget forkromet smageprogram med faktaark som hos HJ Hansen, så smageren måtte selv tilføje ret vigtige ting som årgange og alkoholprocenter på det enkelte ark papir, Kjær & Sommerfeldt havde produceret til lejligheden. Dvs det var knap så velorganiseret. Til gengæld havde man en dedikeret vært til smagningen. Det havde man så også hos HJ Hansen, men da de i forvejen havde offentliggjort et særdeles professionelt faktaark på vinene, så behøvede man som sådan hos HJ Hansen ikke nogen vært til at fortælle om vinene, kun til at skænke op. Det udnyttede HJ Hansen til fulde, eftersom man gav lørdagssmagningen mindre og mindre opmærksomhed gennem tiden. Til sidst opfordrede man gæsterne til selv at skænke vin op. Det skaber en mere uformel atmosfære og kan også fungere- og folk kom alligevel til smagningen, men da man så samtidig ikke ønskede at gæsterne selv skulle være ansvarlige for smagningens forløb og kunne regulere det, så fungerede det heller ikke. Måske er det sådan noget, K&S var bange for at ende i?
2. Den helt store forskel:
Denne smagning var, i (stærk) modsætning til HJ Hansen-lørdagssmagningen, en stående smagning (!), så hvis man ikke var helt ung mere og ikke syntes at det var optimalt at skulle stå op i den tid, hvor smagningen varede (og der var trods alt sædvanligvis 6-7 vine på programmet), kunne det godt være lidt “op ad bakke”. For nu at sige det mildt.
Jeg- og andre medlemmer af min vinklub, Sure Gamle Forstokkede Grand Cru Bordeaux Mænd- som dog i parantes bemærket også havde kvindelige medlemmer, der, til møder i vinklubben, identificerede sig som sure gamle mænd😉- prøvede at skrive til butikken og diskret fortælle dem at en meget sandsynlig mulig årsag til det, der kunne betragtes som et knap så godt fremmøde til smagningerne, kunne være at at smagningen var stående.
Men som det på mystisk vis altid er, når man prøver at fortælle nogensomhelst noget på en diskret måde, så gjorde det desværre bare butikken endnu mere stædig i sin fejltagne insisteren på at smagningen helt bestemt skulle være stående. Godt nok var der nogle enkelte stole, hele tiden fuldt optagne, som man kunne hvile lidt på ude i siden, hvis man blev træt, men som udgangspunkt var smagningen stående. En simpel fodfejl, af årsager, hvis årsager man kun kan gætte på, som f.eks. et muligt ønske om at alt ved denne smagning skulle være anderledes end ved HJ Hansen-lørdagssmagningen? Eller et eller andet forsigtighedsprincip pga faren for at smagerne, hvis de sidder ned, hygger sig (og drikker, uha uha) for meget og/eller køber for lidt, eller bare ren stædighed- fordi man ikke ønskede at lytte til kunder, der prøver at fortælle en noget? Det korte af det lange er at det endte med at man ikke ønskede at ændre ved et koncept, der ikke fungerede, og disse faktorer gjorde efter min mening at smagningen ikke “overlevede”. Her kunne Kjær & Sommerfeldt ellers have startet en tradition, der snildt kunne have konkurreret med HJ Hansens lørdagssmagning. Too bad. Smagningen kom aldrig op at køre igen. Dette efterskrift er så skrevet 3.januar 2024, 8 år efter den omtalte smagning. Nu må vi se om de måske genoptager eksperimentet på Gammel Mønt på et tidspunkt.😀Det kunne være total hyggenygge. Forslaget er ihvertfald givet her, kombineret med en bøn…🙏

Efter endnu en rant fra min side om hvordan vinbranchen, selv de bedste repræsentanter for den (som Kjær & Sommerfeldt helt klart hører til), engang imellem ikke helt forstår kundeunderlaget, så nu til selve smagningen. For vinene var ganske udmærkede- og smagenoterne korte, for jeg gav udelukkende points uden at skrive noter, men da jeg kan huske vinene har jeg tilføjet lidt smagekommentarer:

Boutinot
“La Fleur Solitaire”
Côtes du Rhône hvid 2014
Jeg syntes denne hvide Rhône var temmelig fornøjelig, med god, eksotisk, frugt og et godt “bid” og længde. Kjær & Sommerfeldt forhandler forøvrigt stadig Boutinots vine, også denne hvide Côtes du Rhône. Se også under omtaler.
Points: 88.

Chono
Chardonnay 2013
Single Vineyard
Itata Valley, Chile hvid
En glimrende Chardonnay, med både højtonede, friske indslag og eksotisk frugt i næse og smag, samt lidt fadindtryk. Dog en smule lettere i forhold til Côtes du Rhône-hvidvinen.
Points: 87.

Axel
Cabernet Sauvignon
Estate Bottled 2012
Maipo Valley rød
Chile
Så vidt jeg kunne forstå på smagedagen (og noterede ned), så var vinen produceret i Colchagua Valley, men på producentens hjemmeside fremgår denne Cabernet altså som en Maipo Valley-vin, så det går jeg ud fra her. Udover det, så var det en god, frugtig vin, men jeg syntes den i høj grad manglede struktur og tannin, så jeg var ret meget i tvivl om potentialet og holdbarheden. Jeg forsøgte mig med:
Points: 85+?.

Poggio Al Tufo
Alicante Bouschet 2012
Toscana rød
Denne vin er produceret på den meget fyldige og meget pigmenterede drue Alicante Bouschet. Det gav en vin med en del tørstof og farve, og der var fine fadindtryk og god fylde. Vinen virkede, i denne unge alder, lidt lukket, men som sådan også samtidig ret lovende, da de underliggende frugt-, syre- og tanninkomponenter spillede rigtig fint sammen. Jeg tænkte at den så bare lige skulle bruge 5-7 år på langs for at smide den værste tannin, for den var meget tydelig nu.
Points: 89+.

Cellar Prior Pons
Planets de Prior Pons 2012
Priorat
Catalonien rød
Denne vin var meget koncentreret og fyldig, med flot frugt, en krydret stil og en del tannin. Den imponerede på dagen med sin fylde og vil være en perfekt ledsager til kraftige eller sammenkogte kødretter. Potentialet er også godt, jeg tænker at 5-7 år på langs vil hjælpe på taninnerne.
Points: 90+.

Vi sluttede denne dag af i Australien:
Peter Lehmann
Hill & Valley Shiraz 2012
Barossa Valley rød
Australien
Dette var smagningens dyreste vin, og jeg syntes da også at den havde fin mørk og rig frugt, en god midterpalette og en flot frugtig afslutning, hvor den så gik lidt over i nærmest ripasso-sødme. Det, den ikke havde så meget af, var dybde, tannin og struktur.
Det gjorde den til umidddelbart meget fornøjelig, men jeg kunne ikke se den som andet end en vin, der skulle drikkes indenfor de næste 10 år- og det er selvfølgelig også meget fint, det er et spørgsmål om smag og denne vin leverede umiddelbar frugtig drikkeglæde.
Points: 87.

Omtalt i denne artikel:
Kjær & Sommerfeldt, Gammel Mønt, København: www.kogs.dk
Boutinot, Rhône- producentens hjemmeside:

Boutinot France


Boutinot Côtes du Rhône hvid, omtale hos Kjær & Sommerfeldt:
https://www.kjaersommerfeldt.dk/vin/hvidvin/boutinot-cotes-du-rhone-blanc-la-fleur-solitaire-cotes-du-rhone-villages-2021/p-1025449/
Chono Wines, Chile- egen hjemmeside: https://www.chonowines.cl/
Chono Chardonnay, Itata: Kjær & Sommerfeldts beskrivelse:
https://www.kjaersommerfeldt.dk/vin/hvidvin/chono-chardonnay-itata-valley-2020/p-1022067/
Axel Wines, Chile-hjemmeside: https://axelwine.com/wines/
Poggio al Tufo, Toscana: https://poggioaltufo.it/
Domænets omtale af Poggio Al Tufo Alicante Bouschet:
https://poggioaltufo.it/prodotto/alicante-toscana-igt/
Peter Lehmann, Barossa Valley- hjemmeside:
https://www.peterlehmannwines.com/
Peter Lehmann, Barossa Valley- deres egen beskrivelse af H&V Shiraz:
2020 Hill & Valley Shiraz