Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

16.april 2015: Vinakademiet, Valby: Médoc-seminar ved Anne Juel Christensen, med vine fra Haut-Médoc, Médoc, Listrac, Margaux, Saint Éstèphe og Pauillac!🍷


Foto: Hotel & Restaurantskolen, der huser Vinakademiets lokaler, Valby 23.november 2023. Stedet, hvor Médoc-seminaret den 16.april 2015 fandt sted. Hvis nogle også synes at kunne genkende bygningen her som det tidligere hovedkvarter for Forlaget Aller, så har de forøvrigt ret.

Denne artikel er skrevet 29.november 2023.

I 2014-15 gik jeg på Vinakademiet i Valby og bestod Vinakademiets sommelier eksamen på henholdsvis niveau 1 og 2, med dimission i forsommeren 2015. Det var en spændende tid med mange fine lærere og foredragsholdere.
Midt i april 2015, forholdsvis kort tid før eksaminerne, afholdt Vinakademiet et seminar med vine fra Médoc, Bordeaux. Vindiktatoren, der dengang “bare” var “Vin-Steen”, i sin stilling som vinafdelingsansvarlig i Irma Espergærde Center, og elev på Vinakademiet, syntes selvfølgelig at dette seminar lød vanvittigt spændende, for det handlede jo om Bordeaux.. 🤗 Tilmeldingen gik lynhurtigt og vi skulle på dagen smage 6 vine fra Médoc. Seminaret blev arrangeret af Dorte Pontoppidan fra Sopexa i Danmark, et internationalt kommunikations-, marketing- og konsulentbureau med hovedsæde i Paris, med speciale i mad og vin, og foredragsholder var den fremragende Anne Juel Christensen samme sted fra. De to er nu forøvrigt begge i Ehrenberg-Sørensen Kommunikation, som der linkes til efter artiklen. Ehrenberg-Sørensen afholder også seminarer og vinsmagninger, for både branchen og for private/offentlige smagninger. Blandt andet er det dem, der arrangerer Franske Vindage i Politikens Hus, der næste gang bliver afholdt 1. og 2.januar 2024 (1.januar?! Husk at drikke mindre nytårsaften😆) og sælger billetter til smagninger gennem Madbillet.dk og andre kanaler. Se også artikler om begge disse eminente repræsentanter for vinbranchen i linksene under artiklen, via Vinavisens “Blå Bog”.

Anne Juel Christensens Médoc-foredrag var særdeles interessant. Vi fik en masse bonus-info om vinmageri og tekniske detaljer, som man ikke liiige finder andre steder. Et eksempel på et info fra seminaret: Man kan se, om en vin har haft ædelråd, på citronsyre-indholdet. Og et andet: Alle slotte i Médoc kan stille op til Cru Bourgeois-klassifikation hvert år. Og der var mange andre interessante bonus-info denne dag.
Men nu til selve smagningen. Vi skulle smage 6 rødvine fra Médoc og vinene kom fra appellationerne Haut-Médoc, Médoc, Listrac, Margaux, Saint Éstèphe og Pauillac, i dén rækkefølge. Jeg tog en del smagenoter, men gav ikke points til vinene. Det gør jeg så nu, da jeg husker denne smagning tydeligt.

Château Paloumey 2008
Haut-Médoc Cru Bourgeois Supérieur
Bordeaux rød
Druesammensætning: 55% Cabernet Sauvignon- 40% Merlot- 5% Cabernet Franc. 15 måneders fadlagring.
En smule klar i kanten. Grøn peber og mineralske toner i duften. Lidt flygtige solbær, men tydeligere i smagen. Høj syre og høj tannin, men tanninerne var bløde og smidige. Alkoholen var moderat og meget velintegreret og vinen virkede tæt på modenhed. En aldeles glimrende Haut-Médoc, stadig med lidt potentiale, efter min mening.
Points: 90+.

Château Tour Haut-Caussan 2011
Médoc Cru Bourgeois Supérieur
Bordeaux rød
Druesammensætning: 50% Cabernet Sauvignon- 50% Merlot.
Vinen er produceret fra vinstokke med en gennemsnitsalder på ca 37 år og har tilbragt 12 måneder på fad.
Mørk til kanten. Vinen virker lukket i duften, med kun meget diskrete indtryk af mørke frugter og fadtoner, suppleret med lidt vanille. På paletten er Tour Haut-Caussan 2011 mildere end den just smagte Paloumey 2008; det er appellation Médoc vine tit, dog med nogle markante undtagelser. Den lidt mildere stil gælder også i tanninerne. Men vinen virker, på trods af dette, ikke moden endnu, det er bare en mildere vin, der, i modsætning til Paloumey 2008, stadig er lukket næsten helt ned og har brug for nogle år på langs. Men potentialet er der bestemt.
Points: 89+.

Grand Listrac 2010
Cave Grand Listrac
Listrac-Médoc uden klassifikation
Bordeaux rød
Druesammensætning: 60% Merlot- 35% Cabernet Sauvignon- 5% Petit Verdot, lagret 70& på ståltank og 30% på fad.
Liflig frugtig duft, med et stænk af vanille.
På paletten er der et godt syrebid, masser af tannin, ekspressiv frugt og god harmoni. Fin præstation og fin fremtid. Meget tiltalende vin.
Points: 90+.

Bouquet de Monbrison 2011
Margaux uden klassifikation (andenvin til det klassificerede slot Château Monbrison)
Bordeaux rød
Druesammensætning: 50% Cabernet Sauvignon- 30% Merlot- 15% Cabernet Franc- 5% Petit Verdot. Vine har tilbragt 14 måneder på fad.
Mørkerød til kanten. Vinen udviser lige nu støvede tanniner og lidt solbærkarakter, og virker ellers ret lukket. Man kan dog tydeligt fornemme at det er en vin i fin balance mellem de forskellige komponenter og potentialet virker også her rigtig fint.
Points: 90+.

Château La Peyre 2012
Saint Éstèphe Cru Artisan- se forklaring i omtaler.
Bordeaux rød
Druesammensætning: 50% Cabernet Sauvignon- 50% Merlot.
Min smagenote var her ret kort: “Ret fadpræget i duften. Mørke bærtoner. Meget tannisk pt.” Det betød også, oversat til civilt dansk, at jeg syntes om vinen, fordi jeg kunne se stort potentiale. 😉
Points: 91+.

Château Clerc Milon 2010
Pauillac 5.Cru Classé
Bordeaux rød
Druesammensætning: 46% Cabernet Sauvignon- 39% Merlot- 12% Cabernet Franc- 2% Petit Verdot- 1% Carmenère. De producerende vinstokke er i gennemsnit 40 år gamle (2015). Vinen er lagret på 33% nye fade i 16-18 måneder.
Nu kom vi op i en klasse af vin, hvor man kunne tale om en vis berømmelse. Slottet er ejet af Rothschild-familien fra Mouton, og vinen, som jeg har smagt en del årgange af, bærer præg af dette ejerskab, med en også meget tydelig flamboyant stil, der er meget charmerende.
Denne årgang, som er berømmet af internationale vineksperter som en af de bedste i Bordeaux i nyere tid, var fra Clerc Milon mørk til kanten. En tydelig, dominerende fadtone emanerede fra vinen. På paletten er Clerc Milon 2010 fast og tannisk, men ikke på en anmassende måde. Clerc Milon fremstår næsten altid som mere eller mindre charmerende, den formår altid at virke forholdsvis afrundet i sit angreb. Det lykkes så ikke helt i denne storslåede årgang, hvor der måske er lige lovlig meget “kant” i den unge vins udtryk. Men det er også fordi dette er en ret koncentreret vin- og under overfladen lurer der, som jeg ser det, en stor vin, med flot frugttilstedeværelse, perfekt balanceret syre (den er altid lige i øjet fra Clerc Milon), som sagt tydelig, men på en eller anden måde “poleret” og ikke anmassende tannin, og en lang, stadig tannisk afslutning. Meget lovende.
Points: 93+.

Omtalt i denne artikel:
Hotel & Restaurantskolen, Valby: https://hrs.dk/
Vinakademiet, Valby: https://vinakademiet.dk/
Sopexa Danmark hjemmeside: https://www.sopexa.com/en/pays/denmark/
Ehrenberg-Sørensen Kommunikation, København: Hjemmeside: https://www.ehrenbergsoerensen.dk/
Dorte Pontoppidan, omtale i Vinavisens “Blå Bog”:
https://www.vinavisen.dk/sider/BlaaBog_DortePontoppidan
Anne Juel Christensen, omtale i Vinavisens “Blå Bog”:
https://www.vinavisen.dk/sider/BlaaBog_AnneJuelChristensen
Bordeaux Cru Artisan; hjemmeside:

Crus Artisans


Franske Vindage i Politikens Hus 2024: Link:
https://politiken.dk/plus/oplevelser/Aktiviteter-fordybelse/franske-vindage-2024/
Château Paloumey, Haut-Médoc, Bordeaux: https://www.chateaupaloumey.com/fr/
Château Tour Haut-Caussan, Médoc, Bordeaux: https://www.tourhautcaussan.com/
Cave Grand Listrac, Médoc, Bordeaux: https://www.cave-listrac-medoc.com/
Château Monbrison, Margaux, Bordeaux: Château Monbrison har en hjemmeside, men den virker tilsyneladende ikke i øjeblikket. Jeg lægger linket ind, når det fungerer.
Château La Peyre, Saint Éstèphe, Bordeaux: Slottet ser ikke ud til at have en hjemmeside, men her er en omtale af slottet, og familien, der ejer det, fra Rosenthal Wine Merchant i USA:

Château La Peyre


Château Clerc Milon, Pauillac, Bordeaux: https://www.chateau-clerc-milon.com/