Foto: Hotel & Restaurantskolen, Vigerslev Allé, Valby. Hjemsted for Vinakademiet, i silhuet på en solrig aften, 12.marts 2022. Billedet taget af Vindiktatoren.
Under min sommelieruddannelse på Vinakademiet i Valby 2014-15 havde vi vinsmagninger næsten alle studiedage. Ja, jeg ved det godt- det er et hårdt job, men nogen må jo gøre det😉.
En af disse dage var den 14.januar 2015 og her smagte vi som sædvanlig forskellige vine. En af dem var fra det forholdsvis ukendte område Marche i det midt-østlige Italien, nordøst for Rom. Et område, der er kendt for sine ganske udmærkede Montepulciano-baserede vine. Producenten, Garofoli, har hovedkvarter i Loreto, sydvest for havnebyen Ancona, og selve markerne, hvor Montepulciano-druerne til denne vin kommer fra, ligger ved foden af Conero-bjerget, Monte Conero, næsten helt ude ude ved kysten. Vinstokkene, der produceres fra, er ca 30-35 år gamle og vinen er fad- og flaskelagret.
Conero er formentlig det bedste rødvinsområde i Marche, hvorfra der ellers kommer en hel del behagelige “restaurant”-Montepulcianoer i den lidt bløde og let krydrede, frugtige stil.
Dét her var en lidt anden oplevelse..
Garofoli
Grosso Agontano 2009
Rosso Conero Riserva rød
Marche
Bælgragende mørk til kanten. Massiv, men alligevel diskret duft, med mørke frugter, kværnet sort peber, fløjlsagtig og kærtegnende, men samtidig elegant afvisende og lettere nedlukkende tannisk indtryk på samme tid.
På paletten koncentreret, mørk og seriøs, med en fyldig midterpalette og en stor konstruktion. Det er lige før, tankerne henledes på en rigtig seriøs venstrebreds-Bordeaux her. Der er flot balance med den flotte mørke frugt og middel til forholdsvis høj syre, mens tanninniveauet helt åbenlyst er højt. Vinen her skal helt klart bruge nogle år for at smide tanninerne.
Afslutningen er lang og koncentreret, men ikke på en massiv måde. Der er hele tiden en flot elegance i den mørke, insisterende og seriøse stil.
Det er en meget lovende vin, der allerede nu (2015) vil fungere strålende til det “tunge gods”; vintermad med en kødbaseret simreret, bøfaften eller anden “tungt skyts”.
Jeg tænker at vinen her nok først vil begynde at nå sit drikkeplateau i midten af 20erne, altså ca 2025, og levere fremragende oplevelser i de følgende formentlig 20 år. Conero kan levere fremragende rødvine på et niveau, der virkelig imponerer og det er nærmest fuldstændig overset her i Danmark, på trods af den store interesse for italiensk vin her i landet. Denne formidable vin kan i øjeblikket (22.januar 2024) bestilles i årgang 2015 fra Vinotek A Fynnis til en pris af kr. 149,- pr flaske. Link til deres hjemmeside under omtaler. Vinene fra Garofoli forhandles også af Adriat Vinimport A/S. Link til dem ses også under omtaler.
Points: 93+.
Omtalt i denne artikel:
Garofoli, Marche: https://garofolivini.it/cms/view/id/1/language/en
Vinotek A Fynnis:
https://vinotekafynnis.dk/regioner-11/marche-19/rosso-conero-grosso-agontano-riserva-2015-docg-garofoli-0-75-l-184.html
Adriat Vinimport: https://adriatvinimport.dk/vinhuse/garofoli/