Foto: Det originale smageprogram til HJ Hansen Østbanegades lørdagssmagning den 1.marts 2014. Der var 5 vine på smagning denne dag, men så vidt jeg kan huske, var det første gang vi indledte med en ægte champagne på programmet. Jeg refererer som sædvanlig til info fra det officielle HJ Hansen-program, det altid særdeles oplysende fakta-ark fra vinhandleren.
1.marts 2014 var der, traditionen tro, lørdagssmagning hos HJ Hansen Østbanegade i København. Og som sædvanlig var Vindiktatoren mødt op, klar til smagning og med kuglepennen klar til notater.
Vi begyndte denne dag minsandten i selveste Champagne, med Lancelot-Royers Cuvée Reserve RR, som var en fabelagtig god tør champagne med fine nuancer, små bobler, god koncentration og flot længde. Nu vurderer jeg ikke vine uden årgang, men hvis jeg skulle uddele points til denne glimrende non-vintage champagne, ville jeg rent faktisk nok ligge omkring 90. Prisen for en flaske lå så også på kr 260,- denne lørdag i 2014, så det var heller ikke just en billig champagne.
Fra champagne til Mosel og Tyskland:
JJ Christoffel Erben
Ürzig Würzgarten Riesling Trocken 2012
Mosel hvid
Alkohol: Angivet til 8,0%, hvilket plejer at være ensbetydende med en halvsød til sød hvidvin, men her er vinen altså trocken- tør.
Ürzig Würzgarten er, ifølge HJ Hansens faktaark, kendetegnet ved en rødbrun skiferholdig jord, der tilfører vinen en let krydret karakter. Selve marken ligger på det midterste stykke af en af Mosels stejleste skråninger, som visse steder har en hældning på op mod 70%.
Farven er gylden, med lidt grønne toner. Duften er overraskende mild, med blide og letsyrlige frugtaromaer.
På paletten er Ürzig Würzgarten 2012 frisk, sprød og mundvandsinducerende lækkersyrlig, med en fremragende balance. Smagen og afslutningen er lang, med en følelse af let sødme i afslutningen. Sikkert ikke reel sødme, men druen, der kommer ind med en slags frisk æbleagtig tone, samtidig med at syren er høj og dermed danner en flot kontrast.
Ret fascinerende og typisk komplekst Riesling-indtryk. Og ret imponerende. Jeg kan desuden forestille mig at vinen kommer til at imponere mindst lige så meget om 10 eller 20 år, muligvis endnu mere, så den får også lige et + efter pointsangivelsen.
Points: 90+
Viña Errazuriz
Errazuriz Estate Carmenère 2012
Central Valley rød
Chile
Alkohol: 13,5%
Vine har fået 7 måneders lagring på henholdsvis amerikanske og franske fade, heraf 35% nye.
Der er forøvrigt 5% Cabernet Sauvignon i denne vin, så det er ikke ren Carmenère.
Farven er meget mørk og vinen har en meget solbærdomineret næse, med nuancer af blåbær.
På paletten er vinen i øjeblikket præget kraftigt af en stor frugtsødme, gående over i mørk chokolade-agtige toner. Smagen er lang og ligeledes afslutningen.
Men det er ikke just et tanninmonster- tværtimod så forekommer vinen her, temmelig overraskende, faktisk nærmest drikkeklar. Frugten er flot og balancen som sådan er fin- selvom man ikke fornemmer så meget syre og tannin. Men igen så forekommer endnu en Chile-vin som lidt en en “letvægter” i forhold til vine fra Europa.
Jeg tænker at vinen er moden og vil kunne drikkes over de næste 10-15 år, altså formentlig til og med ca 2027, måske længere. Men jeg ser ikke umiddelbart potentiale til en højere vinøs oplevelse i fremtiden, i forhold til den pointsscore, jeg angiver her.
Points: 86
Penfold’s
Koonunga Hill
Shiraz/Cabernet Sauvignon 2011
South Australia rød
Australien
Alkohol: 14,5%
Druesammensætning ifølge HJ Hansens faktaark: 62% Cabernet Sauvignon – 32% Shiraz (?)- mon ikke, de mente 62-38?
Lagret 12 måneder på op til 3 år gamle franske og amerikanske egefade.
Farven på denne 3 år gamle Koonunga Hill 2011 er meget mørk.
Duften er ret fascinerende, idet den på samme tid er både kraftig og afdæmpet; frugtintens med mørke frugter, men med en del elegance.
Vinen er særdeles koncentreret på både duft og palette, og man fornemmer både karakteristika fra Cabernet’en og Shiraz. Men det er som om- og dette har jeg oplevet rigtig mange gange med australske Cab/Shiraz-blandinger- at de dæmper hinanden. De neutraliserer hinanden på en måde, som dæmper oplevelsen for smageren. Og det samme sker med denne Koonunga Hill 2011.
Jeg synes ærligt talt at Shiraz, hvis den skal blandes med en Bordeaux-drue, passer langt bedre sammen med Merlot eller Carmenère. Cabernet Sauvignon og Shiraz er som to kongedruer, der vil være konger på samme tid- men de kan ikke sammen.
Det totale indtryk er derfor et underligt koncentreret, men samtidig neutralt indtryk, der ikke rigtig fungerer som samarbejdspartnere. Kvaliteten er høj, og det er en kraftig bøfvin med masser af pondus, men blandingen fungerer bare ikke. Potentiale? Måske. Men jeg tør ikke satse med et plus efter scoren. Jeg tror, det er mere sandsynligt at vinen vil præstere på samme niveau i en formentlig lang årrække, men ikke rigtig komme op i et højt niveau.
Points: 85
Vi sluttede af i Frankrig igen, med en dessertvin
Domaine des Sablonnettes
Les Erables 2010
Coteaux du Layon sød
Produceret på 100% Chenin Blanc
Alkohol: 12,5%
Vinen lagres på ældre egetræsfade
Vi sluttede af med en sød hvidvin fra Loire, på Chenin Blanc-druen.
Farven er brunlig. Der er en særdeles dominerende duft af gamle pærer og klassisk ædel råddenskab. Luften i fadene giver mere syre og vinen er på samme tid frisk og dekadent, mens smagen er meget lang. En meget speciel stil, men samtidig en stor fornøjelse at smage og potentialet er formentlig ret langvarigt.
Points: 90+
Omtalt i denne artikel:
HJ Hansen Vin Østbanegade, København:
https://www.hjhansen-vin.dk/
Champagne Lancelot-Royer: HJ Hansens omtale af producenten:
https://www.hjhansen-vin.dk/producenter/earl-champagne-p-lancelot-royer
JJ Christoffel Erben, Mosel: Beskrivelse på den danske vinside degustation.dk:
https://www.degustation.dk/product-category/lande/tyskland/mosel/joh-jos-christoffel-erben/
Viña Errazuriz, Chile:
https://errazuriz.com/en
Penfold’s, Australien: https://www.penfolds.com/en-au/home
Domaine des Sablonnettes, Loire: Omtale af Les Erables på vinhandleren Vinea.dk’s hjemmeside:
Les Erables 2017