Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

2.marts 2013: Østbanegade, København: HJ Hansen Lørdagssmagning med vine fra New Zealand, USA, Italien og Frankrig🍷


Foto: Det originale smageprogram til HJ Hansen lørdagssmagning lørdag 2.marts 2013, Østbanegade, København.

På Østbanegade denne lørdag i marts 2013 var emnet for HJ Hansens lørdagssmagning “syre”. Vi skulle smage forskellige vine med forskellige syreniveauer, som eksempler på hvordan syren påvirker vinens smag. Det blev en interessant smagning med vine fra New Zealand, USA, Italien (2 stk) og Frankrig (2 stk). HJ Hansen havde som sædvanlig produceret et fremragende fakta-ark med masser af info om vinene og der gengives oplysninger om vinene i denne artikel.

Winegrowers of Ara Ltd
Herringbone Sauvignon Blanc 2011
Marlborough hvid
New Zealand
Alkohol: 12,5%
Let gullig i farven. På duften finder man friske stenfrugter og sprøde, syrlige æbler.
På paletten er vinen højsyrlig og sprød/frisk, med en fin lang syrlig afslutning, som med lidt tid i glasset aftsger lidt og får en smule mere karakter af de sprøde, friske æbler, dvs med et lille touch sødme indblandet.
Glimrende og klassisk Marlborough Sauvignon Blanc.
Points: 86

Fess Parker Winery
Viognier 2009
Santa Barbara hvid
Californien
Alkohol: 14,9%
Strågul farve.
På næsen synes jeg især, man oplever en krudt-agtig fornemmelse; den lugt, der også møder en, lige efter man har sat gang i nytårsbatteriet og det er færdigskudt.
På paletten er der blød, lav syre, vanille, diskret eg og eksotiske frugter af den stenfrugt-agtige slags, og efter noget tid i glasset intensiveres denne smag. Glimrende hvidvin- og i den klassiske, lidt understatede og meget elegante Fess Parker-stil, som stadig holder, på trods af den rent faktisk skyhøje alkoholprocent på 14,9.
Points: 89

Marchesi di Frescobaldi
Nipozzano Riserva 2009
Toscana rød
Alkohol: 13,5%
En 100% Sangiovese-baseret rødvin fra Toscana. Farven er ret mørk. Duften kommer med meget diskrete- nærmest tilbageholdende, røde frugttoner. På paletten fortsætter de røde frugter fra Sangiovesen, let fadpræg, god balance, også imellem syren, tanninen og frugten. Men lige nu dominerer tanninen lige en tand for meget, så det hele ender faktisk med at lukke ned. Denne vin skal nok lige ligge i ca 10 år, før den kan konsumeres med fornøjelse, til gengæld er der potentiale langt udover den nuværende, ret lave score.
Points: 83++

Domaine Le Clos du Caillou
Bouquet des Garrigues rouge 2010
Rhône rød
Alkohol: Ikke angivet
Druesammensætning: 85% Grenache Noir – 10% Syrah – 5% øvrige
Vinen er meget mørk- lidt overraskende da den for 85%s vedkommende består af den ikke så pigmenterede Grenache.
Meget ekspansiv næse med typiske Syrah-sortpebernoter og mørke krydderier samt lidt grønne urter oveni.
Første indtryk af vinens palet er ligefremt, frugtigt og ret åbent- men senere lukker vinen lidt ned, hvilket får mig til at vurdere at der er potentiale i denne meget behagelige røde Rhône, som ikke umiddelbart viser den store kompleksitet- men sådan er der andre Rhône-vine, der opfører sig som unge og de viser sig ofte at nærmest eksplodere i alle mulige indtryk efter få år. Jeg gætter på modenhed om 2-4 år og at vinen vil storcharmere derefter i ca 10 år.
Points: 87+

Elena Fucci Vini
Titolo 2008
Basilicata rød
Italien
Alkohol: 14,5%
Vinen er produceret på 100% Aglianico-druer.
Fra Basilicata i det sydlige Italien kommer denne vin fra den ambitiøse vinmager Elena Fucci, som startede sit domæne i år 2000 efter at hendes farfar havde tilplantet marken og solgt druerne fra den til andre lokale, anerkendte producenter. Titolo produceres fra kun 6 hektar vinmarker og jordbunden er vulkansk. Lagret på nye egetræsfade i 12 måneder og derefter flaskelagret i yderligere 12 måneder før frigivelse.
Farven er dybmørk.
På næsen finder man tilbageholdende ung mørk frugt og på paletten er Titolo 2008 særdeles tannisk og koncentreret, med stor struktur og dybde. Lige nu er vinen lidt for massiv til at kunne vurdere, men der er ingen tvivl om at potentialet er stort. Det er en imponerende og meget koncentreret rødvin, som om 10-15 år vil være ved at vågne op fra sin tanniske dvale og til den tid vil indfri sit store potentiale. Lige nu er den bare lidt massiv og river nærmest ganen i stykker. Mit råd er at lade vinen ligge til ca år 2023-2028 og så drikke derfra.
Points: 86++ (to plusser for potentiale langt ud over den nuværende pointsgivning)

Château Tirecul La Gravière
Les Pins 2006
Monbazillac sød hvid
Alkohol: Ikke angivet, men ligger generelt omkring 12-13%
Mørkegul farve.
På den imponerende næse finder man spektakulær flot fersken-duft og lidt abrikos-toner.
På paletten flot sødme, samtidig med en formidabel lækker sprød syrlighed. De eksotiske frugter med fersken, melon og papaya kommer frem i den lange, dvælende og samtidig lækkerfriske afslutning, som efterlader smageren med en følelse af at have smagt noget ekstraordinært.
Og det er virkelig en ekstraordinær dessertvin, denne forholdsvis billige Monbazillac. Ja, Tirecul La Gravière er berømt for deres langt dyrere Cuvée Madame- men denne Les Pins voldimponerer altså til den latterlige pris af kun ca 130 kr for en 50 cl-flaske. Det er virkelig, virkelig flot- og potentialet det samme!
Points: 93+
Jeg har vist nævnt den før, men jeg gør det gerne igen. Les Pins er et kæmpe fund til prisen hos HJ Hansen- og de forhandler den stadig.

Omtalt i denne artikel:
HJ Hansen Vin Østbanegade, København: https://www.hjhansen-vin.dk/
Winegrowers of Ara Ltd, New Zealand: https://www.arawines.co.nz/
Fess Parker Winery, Californien: https://www.fessparker.com/?utm_medium=organic&utm_source=yext&utm_campaign=website
Marchesi di Frescobaldi, Toscana: https://www.frescobaldi.com/en/
Domaine Le Clos du Caillou, Rhône: https://closducaillou.com/
Azienda Agricola Elena Fucci, Basilicata: https://www.elenafuccivini.com/
Château Tirecul La Gravière, Monbazillac: http://tirecul-la-graviere.fr/

—————