Foto: Det originale smageprogram til HJ Hansens Lørdagssmagning 7.januar 2012, med Vindiktatorens smagenote-kragetæer. Smagningen havde det traditionelle HJ Hansen januartema; “Vinhandlerens Bedste Bud”, og strakte sig vidt omkring.
Januar 2012 startede, traditionen tro for mit vedkommende, med lørdagssmagning hos HJ Hansen Østbanegade. Dette var i tiden før min vinklub og et forholdsvist stort antal mennesker til smagning for vores vedkommende.
Programmet lød ret spændende, syntes jeg, for det strakte sig vidt og sluttede af i Saint Emilion, Bordeaux, med en af de typisk set fremragende vine fra Janoueix. Og som sædvanlig havde HJ Hansen Østbanegade produceret et særdeles professionelt faktaark, omhandlende alle de smagte vine, med masser af god info om vinene, som jeg også refererer til her.
Vi startede som sagt i Chile:
Arboleda Wines
Arboleda Chardonnay 2008
Casablanca Valley hvid
Chile
Alkohol: 14,0%
Vinen er sur-lie-lagret i 10 måneder på 30% nye egetræsfade.
Grøngylden farve.
Fascinerende duft med tydeligt fadaftryk, kombineret med en slags krudt-duft, honningnoter og højtonet frugtsyre. På paletten finder man en ligeledes fascinerende blanding af ananas og citrus og der er et godt grip og en lækker eftersmag i denne Chardonnay. Desuden kan jeg udmærket se denne vin imponere, også om 10 år, i 2022, så den får et potentiale-plus efter scoren!
Points: 90+.
Efter denne imponerende præstation skulle vi til Italien:
GD Vajra
Barbera d’Alba 2009 DOC
Piemonte
Alkohol: 13,5%
Ifølge HJ Hansens faktaark er denne Barbera lagret på store slovenske egetræsfade i 14-16 måneder før aftapning på flaske.
Domænet er grundlagt i 1972 og er opkaldt efter Giuseppe Domenico Vajra, den nuværende ejer, Aldo Vajras far.
Druerne til denne vin hentes fra 6 forskelllige vinmarker og jordbunden har et stort indhold af kalk, hvilket ifølge Hansens faktaark giver vinene den sprødhed og syre, der er kendetegnene for en god Barbera d’Alba.
Mit indtryk på denne dag i januar 2012: Ret mørk i farven, med indtryk af mørke bær. På paletten syntes jeg både at fange den høje syre, men også en ret tydelig sødme fra frugten, hvilket undrede mig lidt, samt peber og vanille fra fadlagringen. Men jeg var ikke imponeret.
Points: 84+?
Jeg mener at kunne huske at jeg undrede mig over den sødme, der virkede for fremtrædende, og var derfor i tvivl om fremtiden for denne vin. Ifølge HJ Hansens faktaark var det forventede lagringspotentiale også kun 3-7 år, og allerede på dette tidspunkt var vi jo 3 år henne, så umiddelbart skulle det jo være en vin til umiddelbar konsumering- og jeg fornemmede heller ikke nogen mærkbar tannin. Men man skal alligevel passe på med disse hurtige domme over vine, der så viser sig at kunne holde 15-20 år alligevel, når det kommer til stykket, for ofte skyldes de lave gæt på lagringspotentiale fra vinhandlere og supermarkeders side jo altså et ønske om at vinen skal sælges nu. For hvis man fortæller kunden at vinen ikke er helt drikkeklar endnu og at potentialet er 10-50 år (dog ikke lige for denne Barbera, men som eksempel), så er der faktisk mange, der undlader at købe, fordi de vil have en vin, de umiddelbart kan gå hjem og drikke i f.eks. denne eller næste weekend.
Så hvis man vil undgå dette, er det altid en god regel at gå efter vinene med lidt mere alder- og så måske betale lidt mere for dem, det betaler sig nemlig.
Den næste vin var en ripasso fra Guerrieri-Rizzardi i Veneto, nemlig Pojega Ripasso Superiore Classico 2009. Den gav jeg 86 points og skrev næsten ingen kommentarer til, så jeg lader bare pointsscoren stå som eneste kommentar.
Nu skulle vi så til Portugal, nærmere bestemt Algarve:
Quinta do Adega do Cantor
Vida Nova Reserva 2007
Algarve rød
Alkohol: 13,5%
Druesammensætning: 85% Syrah, 15% Aragonez (Tempranillo).
Vingården ejes af den kendte engelske musiker Sir Cliff Richard, i samarbejde med hans forretningspartner Nigel Birch, og projektet var egentlig ikke beregnet til at skulle blive kommercielt. Det var meningen at de ville producere lidt vin til dem selv og vennerne i Algarve, men pludselig stod de med en ret stor mængde vin og så begyndte salget. Få år efter starten fik de så også en præmie for vinen ved en smagekonkurrence, og så gik det hurtigt. Så hurtigt at jeg nu sad i Østbanegade i januar 2012 og smagte denne vin. Og jeg kan lige så godt sige det på forhånd- den er faktisk rigtig god.
Farven er meget mørk og vinen har en stærk duft af mørke bær og sorte krydderier. På paletten er vinen så ikke så kraftig som i duften, her er den faktisk mere i den elegante lejr, med flotte frugtindtryk, forholdsvis lav tannin og en syre, der markerer, men balancerer fint. Meget gedigen vin med en fin og ligeledes elegant afslutning.
Points: 88.
Nu var det så heller ikke en billig vin; normalpris kr 185.- pr fl og tilbud denne dag 130.-. Men i mine smagenoter tager jeg ikke hensyn til prisen, kun til det indtryk, jeg har af vinen, i min pointsgivning.
Næste vin var fra selveste Priorat i Catalonien! En region, der på dette tidspunkt var særdeles populær blandt de mennesker, der godt kunne lide store, kraftige rødvine. Men allerede på dette tidspunkt synes jeg at Torres førte an med en lidt mildere stil i hans Priorat-vine, hvor han har produceret siden 1996. Og her kommer et interessant citat fra HJ Hansens faktaark på dagen, som jeg synes er ramt ret godt:
“Stilen i Torres´ Priorat-vine er køligere og mere elegant end normalt er for distriktet, hvilket klæder de ellers meget tætte vine rigtig godt”.
Meget god beskrivelse. Jeg har samme indtryk af Torres stil i denne vinregion. Og her er så min smagenote til Salmos 2009:
Torres
Salmos Red 2009
Priorat rød
Catalonien
Alkohol: 14,5%
Vinen er meget mørk i farven. Den har et meget fint mørkt bær-præg, med en duft, der tyder på høj tannin.
Men i smagen adskiller den sig. Her er den ret mild i forhold til den forventning, man har, når den heftige duft rammer ens næse. Vinen er meget frugtpræget, men man kan dog godt fornemme en stor underliggende struktur og tannin- begge er dog nu overdøvet af den flotte frugt og en underliggende elegance og en blød/mild karakter i frugten, der gør vinen til en anden oplevelse end man regnede med, også i forhold til alkoholen, der er på 14,5%, men slet ikke føles sådan. Fin syrebalance. Jeg undrer mig dog over afslutningen, som er ret kort. Det sænker altså scoren lidt og udsætter også vinen for et spørgsmålstegn efter pointsgivningen. Men det kan selvfølgelig være en fase, vinen er jo trods alt meget ung og i forhold til alderen er den faktisk allerede kommet godt afsted.
Points: 88++?.
Min originale score var 88+?. Jeg har nu tilføjet et + for yderligere potentiale, da jeg tænker at jeg var lidt for hård. Under alle omstændigheder må lagringspotentialet være betragteligt, med formentlig 15-20 år+.
HJ Hansen valgte at slutte denne lørdagssmagning af på ordentlig maner- nemlig fransk. Vi skulle til Saint Emilion:
Domaine Joseph Janoueix
Château Le Castelot 2006
Saint Emilion Grand Cru
Bordeaux rød
Alkohol: 13,0%
Ifølge HJ Hansens faktaark så skulle denne vin fra Château Le Castelot, erhvervet af Janoueix-familien i 1978, og beliggende i den sydlige del af Saint Emilion, i læ ved foden af Château Tertre-Daugays højdedrag, have været inde i en stærk periode siden overtagelsen, og nu være blandt de bedste Saint Emilion Grand Cru´er.
Det tror jeg gerne på.
Det, som jeg var lidt mere i tvivl om, var faktaarkets angivelse af vinens lagringspotentiale. Ifølge arket var potentialet nemlig 3-6 år! Dvs at vi nu befandt os i det sjette ud af 6 formodede lagringspotentiale-år. Jeg syntes, det lød helt vildt undervurderet, må jeg indrømme. Bordeaux-vine er jo kendt for at kunne lagre i abnormt lang tid, selv for mange af de “mindste” vines vedkommende. Hvad ville mit indtryk være her?
Ret mørk, dog med en smule lysning i kanten.
Duften er stor, flot og dominerende, med en blanding af mørk, næsten fuldmoden frugt og et lækkert krydderimix. På paletten er der stadig lidt tannin, men ellers er vinen lige nu allerede voldsomt charmerende og utrolig vinøst lækker, i en meget fløjls- og silkeblød stil. Lidt tannin i afslutningen, men den er også venlig og blød, i en rund og utroligt charmerende vin.
Jeg konkluderer at vinen charmerer stort lige nu, men da balancen er fremragende og tanninen er tilstede, og da frugten ikke just synes at være på tilbagetog, snarere tværtimod, så vil mit gæt for lagringspotentialet være væsentligt længere end hvad HJ Hansen faktaarket angiver. Jeg vil nok sige mindst 15-20 år+.
Og pointsene?
Points: 90+.
Det er en charmerende vin med en fremragende fremtid! Denne dag var der tilbud. HJ Hansen havde sat vinen ned fra kr 285,- til kr 205,- pr flaske.
Desværre ser det ud til at HJ Hansen, som også med andre kvalitetsagenturer, har afgivet dette agentur. Jeg kan ikke finde deres vine på hjemmesiden mere. Til gengæld ser det ud til at Bichel og Uhrskov Vine har et udvalg af Janoueix-vine i Danmark nu.
Omtalt i denne artikel:
HJ Hansen Vinhandel: https://www.hjhansen-vin.dk/
Arboleda Wine, Chile: https://arboledawines.com/?lang=en
GD Vajra, Barolo, Piemonte: https://www.gdvajra.it/en/homepage
Guerrieri-Rizzardi, Veneto: https://www.guerrieri-rizzardi.it/en/home-italian-wines/
Adega do Cantor, Algarve, Portugal: https://www.winesvidanova.com/
Miguel Torres SA, Spanien: https://www.torres.es/en
Domaine Joseph Janoueix, Bordeaux: https://www.josephjanoueix.com/en/en/