Foto: Wine Talk-logoet fra sektionen af samme navn på The Wine Advocate. Jeg bruger et billede af dette logo som illustration, når jeg lægger en smagenote ud, som jeg oprindelig har offentliggjort på The Wine Advocate´s vindebat-hjemmeside, Mark Squires´ Bulletin Board/Wine Talk, medmindre jeg i sin tid har taget et billede af vinen, så vil det være et billede af vinen, der vises her. Det er for mig både en måde at mindes en fin tid sammen med mange glimrende vinkendere, som man kunne udveksle erfaringer og smagenoter med, og et minde over en vinsektion, der nu er nedlagt og afløst af andre, og, for at sige det mildt, knap så civiliserede vinsnak-internetsider.
December 2011 var, udover at være en travl måned for mig i Irma Espergærde Center, også en måned, hvor jeg for første gang i flere år havde fået råd til at kunne købe noget god vin til jule/nytårsperioden. Så det gjorde jeg og før jul/nytår serverede jeg så nogle enkelte af de købte vine- bortset fra Iniesta´s rødvin fra Castilla La Mancha, den fik jeg foræret af en “kollega” fra Mark Squires´ Wine Bulletin Board på The Wine Advocate´s webside. Den generøse giver var Andy Cobin fra USA. Mange tak til Andy Cobin.
Og nu til vinkavalkaden, som er delt op i flere afsnit og dette er del 1. Vi starter med Andrés Iniestas spanske rødvin på Tempranillo og Merlot:
Bodegas Iniesta
Finca El Carril 2010
Fuentealbilla
Castilla La Mancha rød
Druer: Tempranillo-Merlot.
FC Barcelonas legendariske midtbanespiller Andrés Iniesta´s eget vineri, som producerer både rød og hvid, har frembragt denne rødvin, Finca El Carril. Allerede før smagningen syntes jeg at drueblandingen, Tempranillo-Merlot, lød enormt spændende og jeg så meget frem til selve vinen.
Og jeg blev heller ikke skuffet. Dette var en meget vellavet, moderne højkvalitets rødvin med sund, rig frugt, øjeblikkeligt velduftende og velsmagende, med glimrende, næsten forfinet definition og balance, suppleret af interessante tørrede sorte krydderinoter og en ret lang afslutning, med fokus på den fine frugt og den gode balance mellem de forholdsvis diskrete krydderier, syren og de meget diskrete tanniner, som var små, venlige og grynede. En vin i den moderne og særdeles elegante stil, uden den store kompleksitet, men rigtig god og vellavet som den er, og også med potentiale, da tanninerne og balancen sikrer fremtiden. Giv den 3-4 år til for at ramme modenhedsplateauet (tællende fra år 2011) og drik den over de næste 10-12 år, måske længere.
Points: 88+.
En særdeles fornøjelig vin fra en af FC Barcelonas største midtbanemaestroer.
Så var jeg selvfølgelig i Hornbæk den 18.december til min fars fødselsdag. Og til den lejlighed havde jeg været hos Meny på Jægersborg Allé 44 i Charlottenlund og erhverve mig en flaske rød Bourgogne, nemlig Louis Jadot Beaune-Grèves 2001:
Louis Jadot
Beaune-Grèves 2001
Côte de Beaune 1.Cru
Bourgogne rød
Denne 10 år gamle Beaune havde jeg forholdsvis store forventninger til, især pga de 10 års alder og fordi andre af husets 1.Cruer havde leveret aldeles fremragende.
Men denne vin, konsumeret på en af årets store dage, farmands fødselsdag, med hyggenygge, ostebord og, traditionen tro, gamle film på TV, skuffede desværre. Den virkede af en eller anden grund nærmest gammel og træt. Eller rettere sagt, vinen var sådan set mild og tiltalende i frugten. Men det var som om frugten var for mild og også vigende. Midterpaletten var egentlig fin, men den irriterende følelse af vigende frugt og en afslutning, der var forholdsvis kort, mens tanninerne var opløst, mens syren trods alt var i fin balance, gjorde at det samlede billede ikke så helt så godt ud. Så problemet lod til, helt klart og temmelig overraskende, at være alder.
Jeg kunne ikke få det til at stemme. Denne Beaune var for ung til at være i denne tilstand.
Jeg gav vinen en score på 82 points. Men den pointsangivelse vil jeg trække tilbage her, for jeg tænker idag at der har været et eller andet problem med proppen eller flasken, som har fået vinen til at ældes for hurtigt. Jeg tænker at en korrekt flaske også ville give et mere korrekt indtryk af vinens virkelige tilstand.
Points: NA.
Sidste vin i denne del 1 af december 2011-beretningen, var en vin, som jeg solgte rigtig mange af i Irma på det tidspunkt, så jeg besluttede mig for selv at købe en og tage op til min far og smage den sammen med ham, så vi kunne få rettet op på oplevelsen med den skuffende Bourgogne fra den 18.december- og dét fik vi:
Concha y Toro
Marques de Casa Concha
Cabernet Sauvignon 2008
Puente Alto
Maipo Valley rød
Chile
Meget mørk, ligepå og hård Cabernet Sauvignon powervin, dog ikke af samme monster-kaliber som dette hus´ Don Melchor; prestigevinen, som i sin kolossale koncentration engang imellem i sin ungdom antager en helt bitter karakter.
Det gør den, i forhold til Don Melchor, væsentlig billigere Marques de Casa Concha-serie ikke. Her får man et venligt monster😆.. stadig buldrende mørk i farven, med koncentreret sort peber, spektakulær solbær, hvinende krydrede og lækre friske syrlige toner og en læskende saftig stil, med stor kraft, midterpalette, og en insisterende lang afslutning med en flot, sund frugt. Og når man sidder med en lækker rød oksekødsbøf til denne vin, og sidder og hygger med farmand og en god klassisk actionfilm på TV, tæt ved jul, så hænger tilværelsen altså rigtig godt sammen..🤗🍷
Points: 91.
Omtalt i denne artikel:
Bodega Andrés Iniesta, Fuentealbilla, Castilla La Mancha:
https://bodegainiesta.es/
Maison Louis Jadot, Bourgogne: https://www.louisjadot.com/#!
Viña Concha y Toro, Chile: https://conchaytoro.com/en/