Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

26.januar 2011: Hornbæk: Château Latour 1993 med min far🍷Endnu en fremragende Latour fra en “dårlig” Bordeaux-årgang..


Foto: Château Latour 1993, Pauillac, Bordeaux. Hornbæk 26.januar 2011- taget med mit daværende mobilkamera, så kvaliteten er ikke knivskarp. Hvis man synes at man kan ane konturerne af et rundt, hvidt fad med en ubestemmelig, grynet masse ude til højre i billedet, taget med min gamle Samsung-mobil i 2011, så har man ret. Det er en “création” kaldet hvidløgstomater. Min fars opfindelse. Denne dag havde hvidløgstomaterne dog liige fået en tand for meget hvidløg, så vi gik begge rundt og stank af hvidløg dagen efter. Fordelen ved det er så at jeg godt godt lide duften af hvidløg😃

Min far døde desværre i 2013 i den efter min mening for unge alder af 74 år. Jeg besøgte ham tit i hans rækkehus i Hornbæk, også i 2011, hvor hans helbred stadig var OK nogenlunde. Den stod tit på filmhygge med gamle musical- eller film noir-klassikere og jeg fandt ofte en god flaske rødvin frem til lejligheden. Sådan var det også denne dag i 2011. Rodgers & Hammerstein-musicalen “South Pacific” med Mitzi Gaynor, John Kerr, Rossano Brazzi og France Nuyen rullede over skærmen og der var fremragende bøfkød med fremragende tilbehør til- og farmands specialitet, hvidløgstomater, ved siden af. Konceptet er ganske simpelt- skær en tomat over i to halve, gratinér med knust hvidløg og enten hvidløgssmør eller almindeligt smør, og drys tørrede krydderier ovenpå i den mængde og af den slags, man bedst kan lide, og varm tomaterne i ovnen. For mit vedkommende har det vekslet lidt med hensyn til hvad jeg kommer ovenpå tomaterne. Lige nu foretrækker jeg f.eks. grønne franske krydderier a la herbes de provence, mynte og stødt ingefær samt lidt revet oste-topping, men engang stod den mest på basilikum, oregano, salt, peber og blåskimmelost. Altså ganske enkle krydderier. Sæt tomaterne i ovnen og varm dem tilpas efter behov. Her kan man give dem forholdsvis kort tid for en fast konsistens eller lidt længere tid tid for en blødere fremtræden.
Bøfferne blev stegt, filmhyggen indfandt sig og jeg havde fundet en Château Latour 1993 Pauillac frem.
Slottet er jo verdensberømt. Men hvordan med denne Latour fra en årgang, hvor høsten, for tredje år i træk i Bordeaux, blev ramt af store mængder regn? Ville Latour 1993 bære præg af årgangen eller ville den bære præg af Latour? Svaret ville vi snart få. Men forinden, som optakt og til madlavningen, havde vi haft fornøjelsen af en Grand Cru-Chablis..

Domaine Servin
Chablis Grand Cru
Blanchots 2005
Bourgogne hvid
Utroligt nok stadig en smule grønlig i farven efter næsten 6 år. Mineralsk og blomsteragtig duft. På paletten var denne Blanchots 2005 ret lav i syren og der var desuden et lettere sødlig komponent i smagen, samtidig med at vinen ikke udviste så meget kompleksitet. Jeg undrede mig lidt. Var det flasken? Jeg syntes ikke umiddelbart at kunne konstatere nogen fejl. Måske var jeg lidt konservativ med pointsene, men jeg synes bare at der manglede lidt mere klassisk stil og mere kompleksitet.
Points: 89.
Man kan vel godt kalde det en relativ skuffelse, for normalt plejer Servins Chablis´er, der forøvrigt stadig forhandles af Erik Sørensen Vin, at levere fabelagtig kvalitet.
Nu satsede vi så på at aftenens store hovednavn ville imponere os..

Château Latour 1993
Pauillac 1.Cru Classé
Bordeaux rød
I forhold til at årgangen er kendt for at være “tynd”, så kunne man her med det samme konstatere at det i hvert fald ikke var tilfældet for Château Latour i 1993! Vinen var fin mørk i farven. Faktisk meget, meget mørk, i en grad, så jeg tænkte at det tydede på at vinen stadig var i sit “sovende” stadie. Men det afkræftede næsen øjeblikkeligt! Den eksploderede i et kaskadeorgie af kværnet, sort peber og andre sorte, fyldige krydderier. Den store pebernæse blev suppleret af klassiske Latour-kvaliteter som blyantstift og mørke bær, med lækre, kraftige, smagsrige solbær som det dominerende indslag.
Man behøvede ikke at stikke næsen i glasset for at konstatere aromaerne, som man nogle gange må gøre med andre vine. Det her var en eksplosion, der kunne mærkes i hele lokalet! Og den meget tydelige blyantspids-komponent, og især den kværnede sorte peber hammerdominerede i dén grad duft og smag. Det var meget kraftigt, maskulint, som en marchparade!
Og nu var det jo tilfældigvis sådan at jeg var kommet til at krydre hvidløgstomaterne lidt meget med hvidløg. Lidt af et held, for de gik ind i et fascinerende sammenspil med peberet fra vinen og dannede en flot krydderifront på paletten, der mundede ud i en gigantisk afslutning i vinen, sammen med den luksuriøse frugttilstedeværelse fra Cabernet Sauvignon´en- plus den ekstra faktor at vinens frugtkerne dannede en nærmest sirupkoncentreret tyktflydende vin, der imponerede voldsomt. Der manglede måske lidt ekstra dybde og kompleksitet i forhold til tidligere smagte og mere berømte Latour-årgange, men det her var altså virkelig godt for årgangen- vinen nærmede sig desuden tydeligvis sit drikkeplateau, og jeg var heller ikke i tvivl om at Latour 1993 kunne ligge på langs og drikkes med fornøjelse over de næste 30+ år (altså med udgangspunkt i smagetidspunktet, 2011) uden problemer. Det var lige ved at være magisk- den tilstand, som jeg kalder “Vinhimlen” var tæt på, her.
Points: 93+.
Far og jeg kunne igen konstatere at vi havde haft en fabelagtig vinaften. Og det syntes jeg egentlig også gjaldt for Chablis´en, for 89 points betegner altså en vin, der leverer stor nydelse. Grunden til den relative skuffelse var at vi nok havde regnet med en endnu større og mere kompleks oplevelse, og så undrede jeg mig jo altså lidt over den lette sødme, som jeg syntes at kunne konstatere i vinen. Måske kræver det en gensmagning, hvis jeg finder en flaske til af den vin på et tidspunkt.
Hvad angår Latour 1993, så må man bare konstatere at selv dårlige Bordeaux-årgange opfører sig helt anderledes, når man taler Latour. Slottet har et helt specielt terroir og det her er en vin, der også opfører sig helt specielt- og nærmest magisk, år efter år.

Omtalt i denne artikel:
“South Pacific”, musical filmatisering fra 1958 (MGM):
https://www.imdb.com/title/tt0052225/
Domaine Servin, Chablis, Bourgogne: http://www.servin.fr/
Erik Sørensen Vin, Hellerup: https://eriksorensenvin.dk/
Château Latour, Pauillac, Bordeaux: https://www.chateau-latour.com/en