Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

14.november 2008: Hornbæk: Mine smagenoter fra The Wine Advocate´s Wine Talk-sektion: Château Marquis de Terme 1996 Margaux- venstrebreds-årgangEN i 1990erne!


Foto: Den originale overskrift på The Wine Advocate’s Wine Talk-sektion til min artikel om Château Marquis de Terme 1996-smagningen med min far i Hornbæk, fredag den 14.november 2008.

Denne artikel skrevet 16.oktober 2024.
Jeg var tidligt oppe hos min far denne weekend i november 2008. Havde haft en god tradinguge på markedet og var tilfreds med gevinsterne, så jeg tog halvdelen af fredagen fri og planlagde nu endnu et besøg hos far. Men jeg skulle jo lige finde ud af, hvad vi skulle drikke til den forventede bøfaften. Jeg kiggede på mit vinskab og tænkte at nu skulle det være!
Det var en af de første Grand Cru Classé-vine, jeg overhovedet havde købt. Château Marquis de Terme 1996 Margaux! Den havde ligget i mit vinskab siden 1999 og da jeg ikke satsede på Marquis de Terme til at være vinen, der skulle fylde vinskabet ud, så tænkte jeg at nu måtte det være på tide at vi smagte den. Og så kunne jeg også få svar på et spørgsmål, der nagede mig lidt og havde gjort det gennem et stykke tid; var mit vinskab godt nok til langtidsopbevaring af vin? Det burde det være- med korrekt temperatur. Men hvad med de vibrationer, som er svære at undgå i sådan et skab? Det var godt nok minimalt, hvad der var af vibrationer, men nu ville jeg gerne vide med sikkerhed at skabet ikke var et problem, og til det formål var denne Margaux den perfekte prøve, fordi den nu havde ligget i skabet i 9 år.
Vel ankommet til Hornbæk via Espergærde og bussen til Hornbæk købte jeg ind nede hos købmanden i hovedgaden- altså den store, ikke Tjalken. Og jeg må indrømme at jeg ikke kan huske, hvad supermarkedet hed på det tidspunkt. Favør, SuperBest, Hornbæk Supermarked.. det havde skiftet navn så mange gange at der var gået inflation i det. Samme sted er nu forøvrigt fuldstændig afviklet som supermarked efter at have været gået over til at være discountsupermarked et stykke tid. Men det kunne åbenbart heller ikke generere et ordentligt overskud.
Men dengang var der ægte supermarked på adressen og dernede fandt jeg noget godt kød og lækkert tilbehør, inklusive noget ægte foie gras (i dagens verden ville dette blive betragtet som en forbrydelse mod menneskeheden!), frem til denne smagning, før turen gik op til farmand. Som sædvanlig skulle der her også ses klassisk film- og da jeg var i actionfilm-humør, måtte farmand finde sig i- igen- at skulle være tvangsindlagt til “Across The Pacific” med Humphrey Bogart, Sydney Greenstreet, Mary Astor og mange andre fabelagtige Hollywood-stjerner, for formentlig ca 110.gang, siden far selv havde introduceret mig for filmen ca 7-8 år tidligere.. ja, du læste rigtigt, kære læser- der står “for formentlig ca 110.gang”.
Jeg tænker tit om jeg mon plagede farmand lidt for meget med den film- men det var jo ham selv, der introducerede mig for den. Og han var bestemt også en stor Bogart-fan.✌️
Disse weekender i Hornbæk med farmand var enormt hyggenyggelige. Jeg husker dem stadig med glæde. Desværre døde min far i 2013, men minderne står tilbage.
Men før det går hen og bliver sentimentalt, så handlede denne fredag jo altså om den medbragte Margaux. Jeg var ret spændt på, hvad den ville levere. 1996 er formentlig den bedste eller næstbedste Médoc-årgang i 1990erne, med 1990 som nærmeste konkurrent, og de Médoc 1996ere, jeg har smagt, har alle været fuldstændig formidable, uanset producent. Sjovt nok har jeg haft næsten samme oplevelse med venstrebreds-Bordeauxer i denne årgang. Niveauet har været skyhøjt og jeg synes helt ærligt at årgangen er undervurderet, hvad angår Pomerol/St Emilion og satelitter 1996. Men nu til dagens 1996-oplevelse- jeg skal gøre opmærksom på at jeg har tilføjet rettelser og nye kommentarer i forhold til den oprindelige smagenote, som, udover at være målrettet et engelsktalende publikum, også havde behov for opdatering for forståelsens skyld:

Château Marquis de Terme 1996
Margaux 4.Grand Cru Classé
Bordeaux rød
Alkohol: 12,5%
Ja, det var dengang en 12,5%s-Bordeaux var normen. Nu betragtes 13,5% som normen- og måske endda lidt lavt. Men det eneste, det faktisk kræver fra slotsejernes side idag (2024), for at ændre den nuværende højalkoholiske stil, er en lidt anden produktionsfilosofi, men det nægter man at ændre på. Idag skal det hele være så modent, optimalt, rent, hygiejnisk, ekstraheret og koncentreret som overhovedet muligt. Så er det jo klart at vi ender så langt oppe i alkohol. Men tilbage til Marquis de Terme 1996, dagens emne.
Marquis de Terme 1996 fremstod forholdsvis mørk i farven, med klaring i kanten. Det så lovende ud, tænkte jeg. Og det var det også! For duften afslørede en virkelig flot og dyb frugtnæse med denne karakteristiske Margaux-elegance, med et lillebitte touch af marmelade oveni krydderierne. På paletten ikke voldsomt kompleks eller struktureret, men lige-ud-af-landevejen-charmerende, mundfyldende og lang, med fabelagtig balance, perfekt syre, venlige tanniner, der pænt satte sig på bagsædet, og en lang afslutning i en vin, der forekom forfinet, raffineret og nærmest silkeagtig i sit kærtegnede palette-udtryk.
Fremragende. Og jeg var glad for at finde ud af at 9 års opbevaring i mit vinskab tilsyneladende ikke havde betydet det mindste for vinens udtryk i denne demonstration af Margaux-klasse.
Vinen smagte fremragende nu (2008)- men jeg kunne ikke se noget problem i at opbevare den i de næste 25-30 år- mindst.
Points: 91

Omtalt i denne artikel:
Château Marquis de Terme, Margaux, Bordeaux- hjemmeside:

Home